Magas társadalmi elismertség és bizalom övezi a Semmelweis Egyetemet

MR, SE
Budapest, 2019. június 19. Csúcskategóriájú, mesterséges intelligenciával felszerelt MR-készülék működését mutatják be a berendezés átadásán a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 2019. június 19-én. A Siemens MAGNETOM Aera MR-berendezésnél a legmodernebb technika felgyorsítja az adatgyűjtést, emiatt a mérések és az egész vizsgálati idő rövidül, továbbá lehetővé válik olyan ritmuszavaros betegek vizsgálata is, akiknél erre eddig nem volt lehetőség. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A Semmelweis Egyetem széles körben ismert és elismert a magyar lakosság körében – derült ki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatásából. A magyarok döntő része szerint az orvosképzés nemzetközi színvonalú. Nemcsak a Semmelweis Egyetemet, hanem a klinikáit is nagymértékű bizalom övezi.
Vágólapra másolva!

A Semmelweis-nap alkalmából a Századvég Gazdaságkutató Zrt. megvizsgálta a Semmelweis Egyetem megítélését a magyar lakosság körében, beleértve az intézmény által nyújtott egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos attitűdöket is. A kutatás eredményeiből kiderült, hogy

a magyar lakosság a Semmelweis Egyetemet és a Corvinus Egyetemet tartja a legjobb egyetemeknek Magyarországon.

A két intézményt egyaránt a válaszadók 19-19 százaléka említette, mint a legjobb magyarországi egyetem.

Asszociációk

A felmérés részét képezték bizonyos – az egyetem névadójához és az egyetemhez köthető – asszociációk. A válaszadók ezen kérdéseknél saját szavaikkal mondhatták el, hogy mi jut eszükbe Semmelweis Ignácról.

  • A kérdezettek harmadának az anyák megmentője kifejezés,
  • További 28 százaléknak pedig a gyermekágyi láz leküzdése és a higiénia, kézmosás szükségessége jutott eszébe.
  • E két tényezőn felül szintén nagy arányban (26, illetve 24 százalékban) említettek az elismertségére és a hírességére vonatkozó tényezőt, valamint magát az orvostudományt is.
Csúcskategóriájú, mesterséges intelligenciával felszerelt MR-készülék működését mutatják be a berendezés átadásán a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 2019. június 19-én Forrás: MTI/Soós Lajos

A Semmelweis Egyetemet

  • a válaszadók több mint fele (53 százalékának) az orvosképzéssel azonosította,
  • míg a kutatást, fejlesztést 25 százalék,
  • az orvostudományt pedig 24 százalék jelölte meg kiemelt területként.

Az eredmények alapján tehát elmondható, hogy

mind az egyetem névadója, Semmelweis Ignác, mind pedig a Semmelweis Egyetem tevékenysége széles körben ismert, elismert, és megítélése pozitív jelzőkhöz kötött.

A lakosság több mint kétharmada (70 százaléka) úgy látja, hogy a Semmelweis Egyetemen nemzetközileg elismert szakembereket képeznek. Ezzel összhangban, szintén 70 százalék vélekedik úgy, hogy a Semmelweis Egyetem nemzetközileg is versenyképes intézmény, azaz az egyetemen végzettek könnyen el tudnak helyezkedni hazánkban és külföldön egyaránt.

Fontos kiemelni, hogy a Semmelweis Egyetem klinikáit nagyobb bizalom és pozitívabb megítélés övezi, mint általánosságban a kórházakat. A lakosság több mint fele (52 százaléka) a Semmelweis Egyetem klinikáira menne el nagyobb betegség esetén, továbbá 50 százalékuk úgy véli, hogy a klinikákon elérhetőek a legújabb kutatáson alapuló gyógyítási lehetőségek, mind eszközparkban, mind orvosi felkészültségben. Továbbá nagyobb biztonságban is érzik magukat az Egyetem klinikáin.

Végezetül a kutatás azt is vizsgálta, hogy a kérdezettek mennyire örülnének annak, ha a gyermekük a Semmelweis Egyetemre járna. Az eredmények alapján elmondható, hogy a lakosság 59 százaléka nagyon, 24 százaléka pedig inkább örülne ennek, ami szintén a bizalmat és a pozitív közvélekedést tükrözi.

A közvélemény-kutatás 2019 májusában készült a felnőtt magyar lakosság körében, mely során 1000, véletlenszerűen kiválasztott személyt kérdeztek meg
telefonos módszerrel.