Tovább nyomoznak EMIR-ügyben, Gyurcsányné is felelős lehet

2019.07.01. 16:57

Közel sincs még vége az EMIR-ügynek, ugyanis a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés gyanúja miatt továbbra is nyomozást folytat – tudta meg a Magyar Hírlap. Mint ismert, a 2010 előtti balliberális kormányok ideje alatt a Nemzeti Fejlesztési Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tisztségviselői miatt nagyságrendileg 18 milliárd forintos kár érhette a magyar államot. Az eset azért aktuális ma is, mert 2002 és 2004 között Dobrev Klárának hívták a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség jogelődjének az elnökhelyettesét. 

Hétfőn a Magyar Hírlap rendőrségi információkra hivatkozva azt írta, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást folytat ismeretlen tettes ellen az úgynevezett EMIR-ügyben. Mint ismert, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tisztségviselőinek tevékenysége miatt jelentős kár érhette a magyar államot 2003 és 2008 között. 

A botrány azért aktuális ma is, mert 

komoly felelőssége lehetett benne Gyurcsánynénak. 

Ugyanis a kifogásolt időszakban az európai uniós pályázatok nyomon követését szolgáló informatikai hálózattal (EMIR) kapcsolatos megállapodásokat 

  • a néhai szocialista képviselő, Komáromi András által alapított Welt 2000 Kft.-vel 
  • állami részről a később Gyurcsány-féle Altus vezetői, így a bukott miniszterelnök felesége, Dobrev Klára, valamint Heil Péter kötötték meg.

Ennek oka, hogy 2002-től 2004-ig Gyurcsányné volt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség jogelődjének az elnökhelyettese. AZ EMIR-ügy legnagyobb problémája az, hogy nem volt nyílt közbeszerzés, sem nyilvános pályáztatás.

Gyurcsány Ferenc és feleségeForrás: AFP/Peter Kohalmi

Mint emlékezetes, a feltárt szabálytalanságok miatt az Európai Bizottság 18 milliárd forintnyi uniós támogatást követelt vissza hazánktól, a nyomozás emiatt vette kezdetét, még Lázár János korábbi kancelláriaminiszter feljelentésére.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter legutóbbi kormányinfón a Magyar Hírlap kérdésére közölte: az EB arra jutott, teljesen szabálytalanok voltak a kifogásolt szerződések. "Három megállapításból kettőt sikerült nagy nehézségek árán kimagyarázni, vagyis az ország érdekében védtük a mundér becsületét, még akkor is, hogy ha egyébként a hibát nem mi követtük el, hiszen Dobrev Klára a fejlesztési ügynökség elnökhelyetteseként felügyelte az EMIR fejlesztését" – fogalmazott a tárcavezető. Hozzátette, a brüsszeli testület százszázalékos pénzügyi korrekciót írt elő, ami azt jelenti, hogy 17,9 milliárd forintot kellett visszafizetnie a magyar államnak.