Maszkban és kesztyűben raboltak ki nyugdíjasokat fiatalok

2019.07.01. 12:05

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés, rablás és kifosztás miatt emelt vádat két fiatalkorú férfival szemben. 

Egy 24 éves, bátyai férfi, két, 17 éves társával együtt elhatározta, hogy kirabolja a környékbeli falvakban egyedül élő, idős asszonyokat. A fiatal férfi először feltérképezte a 79 és 86 év közötti áldozatait és a házaikat is, majd maszkot és kesztyűt adott a tinédzsereknek. Az ő kocsijával mentek ki a tetthelyekre, amit 19 éves, negyedik társuk vezetett.

2018. június 30. és július 8. között – alig egy hét leforgása alatt – a rablók Dusnokon, Dunaszentgyörgyön, Dunaszentbenedeken, Miskén és Kecelen hét idős asszonyt raboltak ki.  

Rendszerint késő este érkeztek a kiszemelt idős ember házához, ahol a két felnőtt mindig az autóban maradt, fiatalkorú társaik pedig maszkban és kesztyűben beugrottak az udvarra. Felnyomták a bejárati ajtó redőnyét, majd befeszítették az ajtót vagy betörték az ablakát egy téglával, és beléptek a házba.

Ha a nyugdíjas felébredt a zajra, gond nélkül rátámadtak: 

ököllel ütötték, az ágyra lökték, földre teperték, arcába párnát nyomtak és közben értékeit követelték. 

Első áldozatukat – egy 86 éves asszonyt – ököllel többször nagy erővel olyan súlyosan megverték, hogy kétoldali keményagyburok alatti vérzést kapott. Az agy többszörös bevérzése közvetetten életveszélyesnek minősül. Tőle 35 ezer forintot zsákmányoltak. Egy másik áldozatuktól mintegy 2 ezer forintot tudtak elvinni, miután orrcsontját és állkapcsát eltörték. 

A kamaszok attól sem riadtak vissza, hogy 2018. július 8-án fényes nappal a templomból hazafelé tartó idős áldozatukat a nyílt utcán támadják meg. Ököllel ütötték a nyugdíjast, mielőtt kirabolták volna. Azután a zsákmánnyal beugrottak a közelben várakozó felnőtt társaik autójába, és elhajtottak. Ugyanezen a napon egy 74 éves asszony biciklije után futottak, és a csomagtartóból kivették a táskáját. Igaz, akkor csak egy kiló cukrot zsákmányoltak.

Ezután vették őket őrizetbe a rendőrök,  a bíróság pedig elrendelte a letartóztatásukat. 

Az ügyészség a fiatalkorúakat életveszélyt okozó testi sértéssel, többrendbeli csoportosan, bűnszövetségben, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablással, magánlaksértéssel és kifosztással, felnőtt társaikat felbujtóként és bűnsegédként többrendbeli minősített rablással és magánlaksértéssel vádolja.

Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.