Folytatódni fog az ellenzéki belharc

KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; TÓTH Bertalan
Budapest, 2019. március 23. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje beszél a Tájékoztató az MSZP vezető testületeinek döntéséről címmel tartott sajtótájékoztatón a Villányi úti konferencia központban 2019. március 23-án. Mellette Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke és Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki előválasztást, ami azt jelenti, hogy egyelőre bedőlt Gyurcsány Ferencnek az a terve, hogy megsemmisítse a szocialista pártot. Az ellenzéki belharc folytatódni fog, és a nyilvánosság előtti támogatás ellenére a DK elnöke abban lesz érdekelt, hogy a zuglói polgármester kikapjon októberben Tarlós Istvántól – írja gyorselemzésében Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. 
Vágólapra másolva!

Az európai parlamenti választást követően jelentősen átalakultak az ellenzéki erőviszonyok, a korábban vezető szerepben lévő szocialisták kispárttá váltak, a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció pedig az ellenzék vezető erejévé vált – írja a szakértő.

A bukott miniszterelnök kapva a lehetőségen, azonnal borította a korábbi megállapodást, és kihátráltak Karácsony Gergely mögül, Kálmán Olga személyében saját jelöltet állítottak.

Sokáig úgy tűnt, hogy Kálmán Olga lendülete végleg ellehetetleníti az MSZP-Párbeszédet, és Budapestet is el fogják végleg veszíteni, ugyanakkor az utolsó napokra Karácsony Gergely szemmel láthatóan felszívta magát, kampánya új lendületet vett.

Ezzel a DK csatát vesztett az MSZP-vel szemben, a szocialisták – ki tudja, meddig – időt nyertek, nem fognak azonnal eltűnni a süllyesztőben

– fogalmaz Deák Dániel. Szerinte ellenkező esetben borítékolható lett volna a MSZP szétesése, háttérbeszélgetéseken szocialista politikusok is úgy nyilatkoztak, hogy ha Karácsony Gergely nem győz, akkor az MSZP végleg lehúzhatja a rolót.

Karácsony Gergely előválasztáson aratott győzemle azt jelenti, hogy a szocialisták egyelőre megúszták a teljes szétesést Forrás: MTI/Mónus Márton

Karácsony győzelmével ugyanakkor érdekes helyzet alakult ki az ellenzéki oldalon: Gyurcsány Ferencnek úgy kell elviekben támogatnia a Párbeszéd politikusát, hogy pár héttel ezelőtt kihátrált mögüle. Ebből fakadóan ugyan

a nyilvánosság előtt ki fognak állni Karácsony mellett, azonban a színfalak mögött az ellenzéki belső konfliktusok folytatódása várható

– teszi hozzá a szakértő, aki szerint történik mindez azért, mert egész egyszerűen Gyurcsány nem érdekelt Karácsony győzelmében, hiszen azzal a DK előretörését veszélyeztetnék a szocialisták.

Karácsony Gergely személye az elmúlt időszakban komolyan erodálódott, a zuglói parkolási botrány, a tavalyi bukása miniszterelnök-jelöltként, illetve az egyéb személye körüli botrányok hatására erőteljesen megkérdőjeleződött a városvezetői kompetenciája.

Minden kutatás szerint Tarlós István utcahosszal vezet Karácsony előtt, a budapestiek a kormánypárti polgármestert tartják a legalkalmasabbnak

– folytatja írását Deák Dániel. Úgy véli, szintén komoly versenyhátrányt jelent Karácsony számára, hogy Tarlós István nemcsak a fideszes szavazókat tudja megszólítani, hanem bőven van merítenivalója a bizonytalan, illetve a baloldali szavazók körében is, míg Karácsony Gergely – ahogy az a tavalyi országgyűlési választáson is megmutatkozott – kizárólag a balliberális választókat tudja megszólítani.

Szintén az ellenzéki belső harcok folytatódását fogja eredményezni, hogy Puzsér Róbert, illetve a liberálisok jelöltje is elindul a választáson, így az üzengetések, illetve a szavazatok fragmentálódása garantált lesz – írja Deák Dániel.