Egy álmot is be tud teljesíteni a családvédelmi akcióterv

2019.06.18. 20:04

A Hír TV Címlap című műsorában újabb aktuálpolitikai témák kerültek terítékre. A főpolgármester-jelöltekről, Schmuck Andorról, Karácsony Gergelyről és a kormány családvédelmi akciótervéről beszélgetett Fodor-Horváth Zsófia, a 888.hu szerkesztője, Jobbágyi Zsófia, a Magyar Hírlap lapszerkesztője és Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője Kis Kornélia műsorvezetővel.

A családvédelmi akciótervvel kapcsolatban Fodor-Horváth Zsófia azt mondta, hogy az akciótervben szereplő lehetőségek hiánypótlók, és olyan lehetőségeket adnak a fiatal házasoknak, amelyek megteremtik azt, hogy vállaljanak még egy gyereket. 

Egy álmot is be tud teljesíteni ez a lehetőség 

- mondta.

Jobbágyi Zsófia kiemelte, hogy az elején megpróbálták az ellenzéki médiumok támadni, aztán ezek a támadások sorban elhaltak. 

Párkányi Eszter úgy véli, hogy nehéz támadni egy ennyire pozitív intézkedést, úgy, hogy egyébként eladhatóvá váljon az emberek részére. Arról, hogy segítünk nektek, tudjatok venni házat, családod alapítsatok, mi rosszat lehet mondani?!  - tette fel a kérdést az Alapjogokért Központ elemzője. 

Ha a kormány nem lépett volna semmit a demográfia válság megállítása érdekében 2010 után, akkor 80 ezerrel kevesebb gyerek született volna - mondta Kis Kornélia. A legfrissebb Kopp Mária nyomdokain végzett felmérés szerint a fiatalok átlagosan 2,5 gyereket terveznének, de ez egyre inkább a három felé közelít. Mi lehet az oka, hogy ezek a gyerekek nem születnek meg? - kérdezte.

Fodor-Horváth Zsófia szerint generációs attitűd a probléma, ami a nyugatról érkező szélsőségesen liberális felfogás miatt alakulhatott ki, melynek az alapja, hogy bármi lehetsz az jó, nem kell fejlődni, változni. 

Nem küzdenek a párkapcsolatokért, hiányzik a stabilitás és a problémák megoldása, inkább a lecserélődés veszi át a helyét. A stabilitás és az elköteleződés pedig nyilván kellene a gyerekvállaláshoz. 

Párkányi Eszter szerint túlságosan individualista lett a társadalom. Miért ne lehetne önmegvalósítás, ha valaki családot alapít?

A teljes beszélgetést itt tekinthetik meg: