A Hősök terén Orbán Viktor kimondta, ami az ország nyelvén volt

2019.06.18. 21:10

Harminc éve, 1989. június 16-án temették újra a Hősök terén Nagy Imrét és mártírtársait. A Hír TV Sajtóklub című műsorában Bayer Zsolt műsorvezető állandó vendégeivel, Huth Gergellyel, a Pestisrácok.hu főszerkesztőjével, Szentesi Zöldi Lászlóval, a Magyar Demokrata főmunkatársával, és Bencsik Andrással, a Magyar Demokrata főszerkesztőjével felidézték a rendszerváltozás személyesebb vonatkozásait is. A műsorban elhangzott, hogy mit mondott Bayer Zsolt édesapja, amikor megtudta, hogy fia 1988. márciusában több társával együtt megalapította a Fideszt. Valamint szóba kerül Hadházy Ákos aláírásgyűjtése, illetve az, vajon mi lett a szignók sorsa.

Bayer Zsolt rámutatott, hogy mekkora jelentősége volt a Hősök terén rendezett újratemetésnek, hiszen a rendszer "névadója", Kádár János bele is bolondult abba, hogy évtizedek után pozitív színben tüntették fel Nagy Imrét, az '56-os forradalom miatt 1958-ban kivégzett mártír miniszterelnököt:  

Hogy a névtelen sírokból előkerültek a mártírok, egyúttal azt is jelentette, hogy a Kádár-rendszer sírba szállt. És egy külön emblematikus jelensége ennek az egésznek, hogy maga Kádár János, akiről ez az egész rendszer el lett nevezve: bele is bolondult ebbe 

Szentesi Zöldi László elmondta, hogy még katonaként nézte végig a nagykanizsai laktanyában a Hősök terén zajló eseményeket: 

A televízióban követtük a Hősök terén zajló eseményeket. Orbán Viktor elmondta beszédét az oroszok kivonulásáról, R. főhadnagy pedig sápadtan megjegyezte: 'Viktor, Viktor messzire mentél!'. Akkor és ott találkoztam az elmúlt 30 év két magyar magatartásával. Én családi hagyományainknak megfelelően, gyermekkori álomként tekintettem arra, hogy az oroszok vonuljanak ki, és a másik végletet is megtapasztalhattam  

– mesélte el a Demokrata főmunkatársa. 

Én is ott voltam a Hősök terén. Az új generáció megjelenése volt a döntő momentuma ennek az eseménynek 

– jelentette ki Bencsik András, aki szerint „a pártállam saját magát felszámolta", majd hozzátette: 

Amit viszont senki nem hitt volna, hogy ez az új generáció, amelyik mára felnőtt generáció lett, belenőtt, és átvette a szabadság irányítását. 

A Demokrata főszerkesztője megjegyezte, hogy a Fidesz már a taxisblokád idején jelezte, hogy „nem vesz részt piszkos játékokban". 

A Pestisrácok.hu főszerkesztője, Huth Gergely pedig úgy fogalmazott, hogy  

ez a nap történelmi fordulópont lett, az pedig, hogy a szabadság elnyerésének szimbólumaként ünnepelhetjük, az egyrészt Orbán Viktor bátor beszédének köszönhető, és köszönhető annak a sok millió embernek, akik Orbán Viktornak drukkoltak és vele éreztek együtt. Ő ugyanis kimondta, ami az ország nyelvén volt. 

 A teljes beszélgetést itt tekinthetik meg: