Folytatódik az ellenzéki háború, a kvízprofesszor is színre lépett

DK Demokratikus koalíció
2019 március 15
Egyetem tér
Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Manipulálni próbálják az embereket, de mi nem hagyjuk! Én a Publicus helyében óvatosabb lennék a jóslatokkal! – ilyen és ehhez hasonló reakciók érkeztek arra, hogy a szocialistaközeli kutatócég Karácsony Gergelyt hozta ki Tarlós István főpolgármester legesélyesebb kihívójaként hétfőn közzétett kutatásában. A Gyurcsány-párti politikusok kommentárjai azt mutatják, hogy a baloldali válogató már nem csupán egy verseny, hanem egy élet-halál harc a felek között. 
Vágólapra másolva!

Újabb fordulat állt be az MSZP-DK előválasztási (és ezen túlmutató) háborújában, ezúttal egy közvélemény-kutatáson kaptak hajba a felek. Mint ismert, Schmuck Andor mai kiszállásával hárman maradtak versenyben a balliberális előválasztáson: Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd), Kálmán Olga (DK), valamint Kerpel-Fronius Gábor (Momentum). Az erősen szocialistaközeli Publicus Intézet megmérte a jelöltek népszerűségét: hétfőn közzétett kutatásában az olvasható, hogy jelenleg Karácsony Gergely a legesélyesebb kihívója Tarlós Istvánnak. E szerint ma 46 százalék hiszi el, hogy a zuglói polgármester sikerrel vezetné Budapestet, miközben a DK-s Kálmán Olgát csupán 37 százalék tartja alkalmasnak a feladat ellátására. A mérést ajánlott fenntartásokkal kezelni, hiszen az intézet jellemzően a szocialisták felé billenti a mérleg nyelvét, elég csak az európai parlamenti választást megelőző kutatásaikra gondolni. Karácsony Gergely stábja azóta egy valóságos kampányt épített ezekre a számokra, ami a jelek szerint

alaposan felbőszítette a DK vezető politikusait,

akik magukból kikelve kommentálták a fejleményeket.

Ara-Kovács Attila, a DK újdonsült EP-képviselője egyenesen úgy fogalmazott közösségi oldalán, hogy

– hirdette büszkén szocialista állampárti retorikával a DK-s politikus, hogy ők majd nem hagyják manipulálni az embereket.

Vágó István, a Gyurcsány-párt örökösen internetközelben lévő elnökségi tagja sem hagyta szó nélkül a felháborító hírt, és természetesen az interneten kommentálta azt. „Én a Publicus helyében óvatosabb lennék a jóslatokkal” – írta némileg fenyegető hangnemben a bukott kvízprofesszor közösségi oldalán, emlékeztetve arra, hogy az intézet alaposan elbaltázta az EP-választás előtti felmérését. „Az EP választásokra több mint 4-szer annyi szavazatot jósoltak az MSZP-nek, mint a DK-nak” – igyekezett odaszúrni Vágó a szocialistáknak és a Publicusnak.

A Gyurcsány-párti politikusok tiltakozása némiképp szórakoztató, hiszen amikor múlt hét szombaton a Publicushoz hasonlóan hiteltelen IDEA Intézet azzal állt elő, hogy Kálmán Olga támogatottsága 18 százalékponttal haladja meg Karácsony Gergely népszerűségét, akkor nem beszéltek az emberek manipulálásáról.

Mint ismert, alaposan átrendezte az ellenzéki erőviszonyokat a májusi európai parlamenti választás eredménye: az erősorrendben eddig hátrébb sorolt Demokratikus Koalíció és Momentum a vártnál jobban, az MSZP-Párbeszéd, a Jobbik és az LMP pedig gyengébben szerepelt. A „győztesek” nem hagyták ki az adódó lehetőséget, és már a választás másnapján pozicionálni kezdték magukat. Először a Momentum, majd a DK állított önálló főpolgármester-jelöltet, amivel felrúgták a korábbi ellenzéki megállapodást, miszerint a MSZP-Párbeszéd szövetség jelöltjét, Karácsony Gergelyt támogatják. Ahogy az várható volt, a hírt nem fogadta kitörő öröm a másik oldalon, elég csak Szanyi Tibor volt EP-képviselő oligarcházós posztjára, vagy Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő ATV-s szereplésére gondolni. A két párt viszályához hozzátartozik, hogy a Demokratikus Koalíció az MSZP-ből kiválva jött létre 2011-ben. A jelek szerint Gyurcsány Ferenc májustól egyértelműen arra játszik, hogy pártjával bekebelezi a szocialistákat. Ennek következtében a régi sérelmek ismét felszínre törtek, a felek jelenleg ott tartanak, hogy a nyilvánosság előtt üzengetnek egymásnak.