Tombol a hőség, rengeteg üdítő, sör és jégkrém fogy

Hőségriadó, nyár, meleg, időjárás
Vágólapra másolva!
Az esős május után júniusban igazi nyárias idő van. Ez olyannyira igaz, hogy több helyen is megdőltek az elmúlt hét folyamán a melegrekordok. Vasárnap éjfélig harmadfokú hőségriadó van érvényben, igaz viharok is lehetnek szombaton. Ebben a melegben különösen fontos a folyadék pótlása, nem csoda, hogy rengeteg üdítő, sör és ásványvíz fogy. Népszerűek a klímák és a ventilátorok is.
Vágólapra másolva!

Június 15-e, szombat lesz az idei év eddig várhatóan legmelegebb napja. Bár eddig is sorra dőltek meg a melegrekordok a héten, szinte biztos

hogy szombaton több új rekord is születik.

Frissítés: Több melegrekord tényleg megdőlt! Azonban nem ez lett az év legmelegebb napja. Míg szombaton 35,8 fokot mértek, addig június 13-án Adonyban 35,9 fok volt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat összesítése szerint ugyanis június 15-én „mindössze” 35,0 fok az eddigi napi rekord. Ezt három mérőállomáson is regisztrálták 1987-ben (Körösszakál, Örkény, Tiszakécske).

Mivel mára 33-37 fok közötti maximum-hőmérséklet várható az ország területén, így várhatóan ez a napi rekord számos mérőállomáson megdől majd.

Hasonló lesz a helyzet holnap is. Vasárnap ugyan a nyugati és középső megyékben már néhány fokot enyhülhet a hőség, és délutántól egyre többfelé kell záporokra, zivatarokra számítani,

de összességében még 30 és 36 fok között alakulhat a délutáni csúcshőmérséklet.

Így a 2002-ből, Kiskunhalasról származó 34,8 fokos napi rekord szintén jó eséllyel meg fog dőlni.

Megdőlhet a melegrekord Fotó: Polyák Attila - Origo

Természetesen továbbra is tart a harmadfokú hőségriasztás, amelyet az országos tisztifőorvos – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján –

június 16. (vasárnap) 24:00 óráig adott ki.

Nem csak a hőség miatt van azonban riasztás, az OMSZ szerint szombat délután keleten (főként a Tiszántúlon és a Tisza vonalához közelebbi tájakon) egy-egy zivatar kialakulása valószínű, melyhez viharos (60-80 km/h) szél, jégeső társulhat. Este, késő este az északnyugati határvidéken van esély zivatarra.

Emiatt elsőfokú riasztás van érvényben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri, hogy a hőségriasztás ideje alatt különösen ügyeljen mindenki a fokozott folyadékbevitelre.

A nagy meleget nemcsak az emberek, az állatok is nehezen viselik. A házi kedvenceket még néhány percre se hagyják a parkoló autóban.

Sokan húzódnak víz közelébe Fotó: Polyák Attila - Origo

Roham az üdítőkért, sörökért és jégkrémekért

Ahogy az várható volt, jelentősen megnőtt az elmúlt napokban az ásványvizek, üdítők, sörök és jégkrémek forgalma a hőség miatt.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy

az elmúlt napokban ásványvízből több mint duplája, üdítőből, sörből és jégkrémből pedig csaknem 50 százalékkal több fogyott,

mint egy átlagos hőmérsékletű nyári napon.

Az üzletlánc számít arra, hogy a kánikula erősödésével e termékek forgalma tovább emelkedik. A hőség érzékelhető változást okozott a vásárlói szokásokban is, erősebbek lettek a reggeli és a kora délelőtti, illetve a késő délutáni és az esti órák, viszont a déli időszakban visszaesik a forgalom az üzletekben.

Vízosztás a Deák Ferenc téren Fotó: Polyák Attila - Origo

A Tesco áruházaiban is azt tapasztalják, hogy az időjárás erősen befolyásolja a forgalom alakulását. Az extrém meleg miatt az ásványvizek és az üdítők forgalma több mint negyedével nőtt az előző hetihez képest, fagylaltokból és jégkrémekből kétszer annyi fogyott, mint a múlt héten.

A hűtött tejitalok forgalma 80, a grillsajtoké 50, a szezonális sertés- és baromfihúsoké 60, a virsliké pedig 50 százalékkal haladta meg az előző hetit.

Rengeteg üdítő fogy a melegben Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az Auchan tájékoztatása szerint a hét nagyon meleg napjaiban az ásványvizek, üdítők, sörök, fagylaltok, jégkockák, valamint a medencék, kültéri nyári játékok és a kerti bútorok forgalma ugrott meg kiemelkedően.

Ezekből a termékekből az előző héthez viszonyítva 50 százalékkal többet adtak el.

A Spar tájékoztatása szerint üdítőkből a nyári időszakban 25-30 százalékkal több fogy, mint szezonon kívül. A jégkrém szezonális cikk, amiből a nyár kivételével a többi évszakban drasztikusan kevesebbet vesznek. A márciushoz viszonyítva egy nyári hónapban 6-10-szeres mennyiség fogy a jégkrém-kategóriába tartozó termékekből. Az idei szezon jóval gyengébben indult a szokatlanul esős és hideg május miatt.

A jégkrém is kelendő a hőségben Forrás: Shutterstock

A söröknél egy számjegyű növekedést prognosztizálnak erre az évre, kiemelték ugyanakkor, hogy folytatódott az elmozdulás a minőségi és az ízesített termékek irányába.

Viszik a ventilátorokat és klímákat

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a hőségben megindult a roham a ventilátorokért és a klímákért az áruházakban a héten. A legnagyobb számban évről évre az egyszerű asztali és álló ventilátorok fogynak a Praktiker kategória menedzsere szerint,

míg egy másik áruházban inkább mobil klímákat vásárolnak.

A Praktiker az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az utóbbi néhány napban a ventilátorok forgalma több mint háromszorosára nőtt az elmúlt hetekhez képest, a mobil klímákból is

több mint háromszoros mennyiség fogyott, és az értékesítés folyamatosan nő.

Nemcsak beltéren, kültéren is egyre több a ventilátor Fotó: Hirling Bálint - Origo

A MediaMarkt tapasztalatai szerint is azonnali megoldást akarnak a vevők a hőségben, ennek köszönhető a fokozódó vásárlási kedv a mobil klímák és ventilátorok iránt. A két terméktípust gyakran azért is választják a vásárlók a klímákkal szemben, mert beszerelésük nem engedélyhez kötött, nem igényelnek szakértői segítséget, sem beavatkozást az otthonukban,

és jóval olcsóbbak is, főként a ventilátorok.

Az utóbbi néhány nap összforgalmát tekintve a MediaMarktnál a mobil klímák a legkeresettebbek, a ventilátorok közül az oszlopventilátor a sláger, de nagy az érdeklődés a lapát nélküli készülékek iránt is.