Egyre botrányosabb Hadházy aláírásgyűjtése

HADHÁZY Ákos
Budapest, 2019. június 5. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő beszél az európai uniós ügyészséghez csatlakozás ügyében tartott aláírásgyűjtésről rendezett sajtótájékoztatón, a háttérben az aláírásgyűjtő ívek az Országházban 2019. június 5-én. Összesen 680 ezer aláírás gyűlt össze annak érdekében, hogy Magyarország csatlakozzon az uniós ügyészséghez. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Olyan cég szerepel adatfeldolgozóként a Hadházy Ákos által kezdeményezett aláírásgyűjtés tájékoztató honlapján, amellyel nem is kötöttek szerződést – derül ki a független képviselő Magyar Nemzetnek  adott nyilatkozatából. A lap által megkérdezett informatikai szakértő meglepődött, hogy egy felhőalapú fájlmegosztó oldalt is bevontak az adatkezelésbe, hiszen az ilyen oldalak lényege, hogy biztonságosan megosszanak adatokat. Csak az a kérdés, hogy kivel akarják megosztani.
Vágólapra másolva!

Nem bíztunk meg közjegyzőt, mivel nem értük el az egymillió aláírást. A közjegyzőre jelenleg az ívek megsemmisítése esetén volna szükség. Ám a jogászok nem adtak választ arra, hogy szükséges-e a közjegyző jelenléte a megsemmisítésnél – mondta a lapnak Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő annak a 680 ezer szignónak a sorsával kapcsolatban, amelyeket Magyarország Európai Ügyészséghez való csatlakozásának támogatására gyűjtöttek.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének észrevételeire és aggályaira reagálva Hadházy azt állította, hogy az olyan adatgyűjtők esetében, akik rövidebb-hosszabb ideig maguknál tartották az aláírók adatait, kötöttek szerződést, ezt az adatvédelmi szabályzatban rögzítették, és ennek megfelelően jártak el.

Hadházy Ákos az európai uniós ügyészséghez csatlakozás ügyében tartott aláírásgyűjtésről rendezett sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Hozzátette: a kontraktusokat bárki megtekintheti, ám azokról fotót nem lehet készíteni, mivel személyes adatokat tartalmaznak. A képviselő a Magyar Nemzet kérdésére úgy fogalmazott, hogy

tudomása szerint csak egy külföldi céggel, az egyesült államokbeli The Rocket Science Group LLC-vel kötöttek szerződést.

Az aláírásgyűjtés adatkezelési tájékoztatója szerint ezzel szemben a kanadai Sync.Com Inc. céget is megjelölték adatfeldolgozóként.

A The Rocket Science Group LLC társaság egy Mailchimp nevű hírlevélküldő szolgáltatást üzemeltet, ezt vették igénybe Hadházyék. E cég esetében az lehet probléma, ha a magyar állampolgárok e-mail-címeit egy külföldi, például amerikai szerveren tárolják.

A Magyar Nemzetnek egy neve elhallgatását kérő informatikai szakértő elmondta: ennek a problémának könnyen elejét lehetett volna venni, ha egy magyarországi hírlevélküldő cég szolgáltatásait veszik igénybe Hadházyék. A szakember azonban a képviselő választását nem nevezte meglepőnek: a Mailchimp nagyon népszerű és elterjedt globális szolgáltatás.

A Sync.Com felbukkanása adatfeldolgozóként viszont meglepte.

„Ez egy kollaborációs eszköz, ahol biztonságosan megoszthatók az adatok. Csak az a kérdés, kivel akarják megosztani?” – mondta az informatikai szakember.

Kifejtette: a Sync.Com egy olyan fájlmegosztó felhőszolgáltatást működtet, ahol az eltárolt adatokhoz könnyű hozzáférni azok számára, akik erre engedélyt kapnak Hadházytól. Az adatok tárolása akár egy saját szerveren is megoldható lett volna.

A szakértő szerint ezt a feladatot a Hadházyék által magyarországi adatfeldolgozóként megjelölt DotRoll Kft. is el tudta volna végezni. A DotRoll Kft. és a Microwave Kft. azért is érdekes, mert Gattyán György Docler cégcsoportjához tartoztak, de a milliárdos 2016-ban eladta őket – írta a lap.