Harmincéves a magyar szabadság

2019.06.15. 11:08

A Kádár-rendszer Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén veszítette el a legitimációját. A Magyar Nemzet cikkét változtatás nélkül közöljük.

Abban többé-kevésbé mindenki egyetért, hogy Nagy Imre és társainak 1989. június 16-i újratemetése volt az utolsó szög a kommunista rezsim koporsójába, hiszen Kádár János egykori halálra ítélt ellenfele hivatalosan is bűnbocsánatot nyert, és ezzel az 1956 utáni szocialista rendszer elvesztette legitimációját.

Aztán a kivégzett miniszterelnököt július 6-án hivatalosan is rehabilitálták, hóhéra ugyanazon a napon meghalt, az egypárti uralom pedig a köztársaság október 23-i kikiáltásával formálisan is lezárult.

Nagy Imre újratemetése június 16-ánForrás: AFP

Abban sincs vita, hogy annak a harminc évvel ezelőtti, százezrek néma demonstrációjával kísért gyászszertartásnak a legfontosabb eseménye Orbán Viktor beszéde volt, amellyel fordulóponthoz érkezett a rendszerváltás. Kósa Lajos lapunknak felidézte: nem véletlen, hogy az utókor arra az egy beszédre emlékszik az újratemetés eseményei közül.

„Orbán Viktor felemelő szónoklata volt az egyetlen, amely azt mondta ki, amit mindenki gondolt: hogy elég volt a kommunista diktatúrából és a szovjet megszállásból. Azt is egyedül ő hangsúlyozta: nem fogadjuk el, hogy a kommunista rendszer és az azt kiszolgáló emberek Nagy Imre mártíromsága mögé bújva próbálnak bármifajta legitimitást szerezni a demokratikus átalakítás kapcsán.”

KOSZORÚZÁS, KIÁLLÍTÁS, KONCERT

Az évforduló alkalmából holnap reggel 9 órakor megkoszorúzzák a Nagy Imre-szobrot.

Délután ötkor a Terror Háza Múzeumban tartják a 30 éve szabadon című kiállítás megnyitóját.

Nem sokkal később, este fél hétkor kezdődik a Hősök terén a Szabadságkoncert.

Horn Gyula akkoriban harciasan reflektált a Fidesz vezetőjének szavaira: a gyászszertartás nem csupán méltóságteljes volt, hanem mértéktartó is, egy-két beszédtől eltekintve. Gondolok a Hősök terén elhangzott utolsó beszédre. Az akkori külügyminiszter rendkívül fontosnak nevezte, hogy a közvélemény határolódjék el az ilyen jelenségektől.

A KISZ-ből kinőtt Demisz, amelynek Gyurcsány Ferenc volt az alelnöke, sietett leszögezni: „Orbán Viktor az ifjúság nevében szólt, de csak egy kisebbség szavait mondta.”