Harmincéves a magyar szabadság

Nagy Imre, miniszterelnök, újratemetésének napja, 1989. június 16.
A crowd of people lay flowers in front of the coffin of former Hungarian leader Imre Nagy during the re-burial ceremony at the National Gallery in Heroes' Square, Budapest, on June 16, 1989, 31 years after his execution for high treason. For his attempts to reform socialism during the 1956 revolution he had been hanged in 1958, along with four members of his government, and buried with them in unmarked graves, without coffins, facedown. The state reburial and posthumous legal rehabilitation of Imre Nagy and his associates, becomes the supreme symbolic event of Hungary's transition to a democratic system. (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
A Kádár-rendszer Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén veszítette el a legitimációját. A Magyar Nemzet cikkét változtatás nélkül közöljük.
Vágólapra másolva!

Abban többé-kevésbé mindenki egyetért, hogy Nagy Imre és társainak 1989. június 16-i újratemetése volt az utolsó szög a kommunista rezsim koporsójába, hiszen Kádár János egykori halálra ítélt ellenfele hivatalosan is bűnbocsánatot nyert, és ezzel az 1956 utáni szocialista rendszer elvesztette legitimációját.

Aztán a kivégzett miniszterelnököt július 6-án hivatalosan is rehabilitálták, hóhéra ugyanazon a napon meghalt, az egypárti uralom pedig a köztársaság október 23-i kikiáltásával formálisan is lezárult.

Nagy Imre újratemetése június 16-án Forrás: AFP

Abban sincs vita, hogy annak a harminc évvel ezelőtti, százezrek néma demonstrációjával kísért gyászszertartásnak a legfontosabb eseménye Orbán Viktor beszéde volt, amellyel fordulóponthoz érkezett a rendszerváltás. Kósa Lajos lapunknak felidézte: nem véletlen, hogy az utókor arra az egy beszédre emlékszik az újratemetés eseményei közül.

„Orbán Viktor felemelő szónoklata volt az egyetlen, amely azt mondta ki, amit mindenki gondolt: hogy elég volt a kommunista diktatúrából és a szovjet megszállásból. Azt is egyedül ő hangsúlyozta: nem fogadjuk el, hogy a kommunista rendszer és az azt kiszolgáló emberek Nagy Imre mártíromsága mögé bújva próbálnak bármifajta legitimitást szerezni a demokratikus átalakítás kapcsán.”

KOSZORÚZÁS, KIÁLLÍTÁS, KONCERT

Az évforduló alkalmából holnap reggel 9 órakor megkoszorúzzák a Nagy Imre-szobrot.

Délután ötkor a Terror Háza Múzeumban tartják a 30 éve szabadon című kiállítás megnyitóját.

Nem sokkal később, este fél hétkor kezdődik a Hősök terén a Szabadságkoncert.

Horn Gyula akkoriban harciasan reflektált a Fidesz vezetőjének szavaira:

Az akkori külügyminiszter rendkívül fontosnak nevezte, hogy a közvélemény határolódjék el az ilyen jelenségektől.

A KISZ-ből kinőtt Demisz, amelynek Gyurcsány Ferenc volt az alelnöke, sietett leszögezni: „Orbán Viktor az ifjúság nevében szólt, de csak egy kisebbség szavait mondta.”