Szijjártó Péter: Sosem lehet abbahagyni a terrorizmus elleni küzdelmet

2019.06.14. 12:40

Sosem lehet abbahagyni a terrorizmus elleni küzdelmet, és Magyarország elkötelezett e harc folytatása mellett - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A tárcavezető Srí Lanka-i partnerével tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta, hogy e küzdelem fontosságára hívták fel a figyelmet a Srí Lanka-i húsvéti terrortámadások is. 

A támadásokat főként a húsvéti szertartásokon részt vevők ellen követték el, és a keresztény közösségek a leginkább üldözött vallási közösségek közé tartoznak. Erről a politikai korrektség és képmutatás miatt ritkán beszélnek, de mi nem fogadjuk el, hogy a keresztényellenesség a diszkrimináció utolsó elfogadható formája legyen.

Az egyik templom a húsvéti merényletsorozat után Srí Lankán, 2019. 04. 21.Forrás: AFP/Ishara S. Kodikara

Mint mondta, részvétét és szolidaritását fejezte ki a Srí Lanka-i kormánynak és népnek a merényletek miatt. Továbbá nagyrabecsülését fejezte ki a Srí Lanka-i kormánynak a terrortámadások elkövetőinek kézre kerítésére tett intézkedésekért is. 

A megrongálódott katolikus templomok újjáépítése megkezdődött - fűzte hozzá. Magyarország 20 millió forint gyorssegélyt ajánlott fel az ázsiai országnak a támadásokat követően. 

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy jelentős gazdasági együttműködés körvonalazódik, ennek alapját egy 47,5 milliárd forintos kötöttsegély-hitelprogram jelenti, amelynek keretében magyar cégek autópálya-felüljárókat építenek, fejlesztik a vízhálózatot, vasúti útkereszteződéseket újítanak fel, és modernizálják a bírósági rendszert Srí Lankán.

A magyar és a Srí Lanka-i cégek együttműködését 90 millió eurós hitelkerettel ösztönzi az Eximbank - közölte.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja Tilak Marapana Srí Lanka-i külügyminisztert és fejlesztési ügyekért felelős minisztert Budapesten 2019. június 14-én.Forrás: MTI/Kovács Attila

Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország azt is szorgalmazza, hogy az EU növelje a Srí Lankának szánt támogatásokat.

Tilak Marapana kiemelte, hogy országa nagyon lényegesnek tartja a kapcsolatok építését az európai országokkal, és közülük is Magyarország az egyik legfontosabb partnere.

Emlékeztetett, hogy látogatása egybeesik a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 60. évfordulójával. Srí Lanka elkötelezett a Magyarországgal ápolt kapcsolatok szorosabbra fűzése és a gazdasági együttműködés erősítése mellett - jelentette ki.