Orbán Viktor: Az uniós vezetői posztok elosztásánál a V4-ek érvényesíteni fogják saját szempontjaikat

Orbán Viktor
Budapest, 2018. január 19. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Fontos, hogy ne a brüsszeli bürokraták határozzák meg az Európai Unió következő éveit, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Orbán Viktor hangsúlyozta: olyan irányba kell terelni az uniót, mely a migráció megállítása mellett tiszteletben tartja a nemzeteket, kiemeli a keresztény kultúra megőrzésének fontosságát és a tagállamok gazdaságpolitikai függetlenségét. Azt, hogy a Fidesz melyik európai pártcsaládhoz tartozik a jövőben, a miniszterelnök nem lényegtelen, de másodlagos kérdésnek nevezte. 
Vágólapra másolva!

Az uniós vezetői posztok elosztásánál a visegrádi államok érvényesíteni fogják saját szempontjaikat - erről beszélt a miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Európa gazdasági növekedésének motorja a Közép-Európai térségben van, ezért az érdekeinket érvényesítenünk kell - mondta a miniszterelnök a budapesti V4-csúcsról, ahol a visegrádi országok miniszterelnökei megállapodtak abban, hogy közösen lépnek fel személyi és politikai kérdésekben is.

Kell olyan vezető Közép-Európából, aki a mi érdekeinket képviseli, Európa más részéből pedig olyan vezetőt tudunk támogatni, aki tisztel minket - mondta a miniszterelnök.

- mondta a miniszterelnök Frans Timmermansra utalva. Széles listával kell menni, és meg kell tudni állapodni - tette hozzá.

A miniszterelnök hangsúlyozta, az Európai Unióban a döntésnek a választott miniszterelnökök kezében kell maradni.

- mondta Orbán Viktor.

Az európai parlamenti választásokról a miniszterelnök azt mondta: több fontos elv megvalósításához kért és kapott mandátumot.

Egyrészt olyan dokumentumokat kell elfogadni és olyan vezetőket kell választani, akik hitet tesznek a migráció megállítása mellett.

Soros György maffiaszerű szervezeteit ki kell szorítani

- mondta a miniszterelnök.

Másrészt meg kell adni a tiszteletet a nemzeteknek.

- tette hozzá.

Harmadrészt a keresztény kultúrát, amely kétezer év alatt kialakult Európában, meg kell védeni.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a tagállamok gazdaságpolitikai függetlenségét meg kell védeni. Nem lehet Brüsszelben dönteni arról, hogy milyen adórendszer legyen egy országban - mondta példaként a miniszterelnök.

Nem Brüsszelben kigondolt dolgot kell érvényesíteni, mint ahogy azt az ellenzéki pártok gondolják - tette hozzá Orbán Viktor. Csak a magyarok tudják megmondani, mi jó Magyarországnak.

Arról, hogy a Fidesz melyik pártcsoportban foglal helyet, a miniszterelnök azt mondta, ez nem lényegtelen, de másodlagos kérdés.

Nem lehet lecövekelni egyetlen helyre, mert a szövetségek folyamatosan alakulnak - mondta. Ha az Európai Néppárt olyan irányba alakul, amely nem szolgálja a magyarok érdekeit, akkor nekünk ott nincs helyünk - tette hozzá. A Fidesz szeretné megtartani Helmuth Kohl néppártját, de ha a Néppárt megváltozik, ha bevándorláspárti lesz, ha nem tiszteli a nemzeteket, ha a brüsszeli bürokraták foglyává válik, akkor nem lehet maradni - mondta.

Az úgynevezett néppárti bölcsek tanácsáról azt mondta, őket azért kérték fel, mert a skandináv és Benelux országok pártjai megtámadták a Fideszt, ki akarták zárni. Ráadásul ezt éppen a kampányban tették, ami oda vezetett, hogy a néppárt rosszabbul szerepelt, mint ahogy várni lehetett.

- mondta Orbán Viktor.

A frissen benyújtott költségvetéssel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: az ország kezd egyre jobban teljesíteni.

Egyre több a munkahely, egyre jobbak a bérek, összességében a gazdasági teljesítményünk egyre jobb.

Ilyenkor a miniszterelnök és a kormány dolga, hogy a gazdaságot fenyegető kockázatokat ki kell védeni, meg kell védeni a fejlődés lehetőségét - mondta a miniszterelnök.

A gazdagabb nyugat-európai országok gazdasági növekedése lassul, mi pedig velük kereskedünk. A kérdés az: ha náluk rosszabbul megy, mehet-e nálunk jobban. Lehetséges-e olyan gazdaságpolitikát folytatni, amely a nyugat-európai országok lassulása ellenére fenntartja a fejlődést? - jelölte meg a fő kérdést Orbán Viktor.

A kormány erre válaszul vezette be

a gazdaságvédelmi akciótervet.

Ennek része az adócsökkentés, részei a gazdasági növekedést támogató intézkedések, és eközben nem feledkezik meg a fő célról, arról, amiért az egész létezik: a családok megerősítéséről.

A dunai hajótragédiáról szólva Orbán Viktor azt mondta: súlyos, szíven ütő baleset történt, ami megrázta az országot. Most még a gyászé a fő szerep, de ha ezen túl leszünk, tárgyalni fog a dél-koreai vezetőkkel arról, hogy valamilyen emlékhelyet hozzanak létre.

A kiemelési munkákban 498-an vettek részt - mondta a miniszterelnök. Büszkék lehetünk rájuk, a helytállásuk példaértékű volt, minden tiszteletet megérdemelnek és meg is fognak kapni - tette hozzá.