Egyre több migráns próbál átjutni a szerb és a román határon

2019.06.14. 22:14

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta, a magyar-szerb, és a magyar-román határon egyre több illegális bevándorló próbál bejutni. A magyar-szerb határon korábban hetente 100, most hetente 200 embert fognak el.

Bakondi György az M1 csatorna péntek esti műsorában azt mondta, a magyar határon és a balkáni útvonalon is az figyelhető meg, hogy az afgánok, pakisztániak, irániak vannak nagyobb számban.

A belbiztonsági főtanácsadó szerint

a migráció fokozódásának több oka is van.

Az egyik a jó idő, de az is tény, hogy egyes kibocsátó országokban, például Líbiában, negatív folyamatok mentek végbe, továbbá vélhetően az EP-választás idején a törökök nagyobb erővel tartották vissza a migránsokat.

Mindeközben Németországban és Olaszországban is migrációs szigorítások vannak napirenden.

A civil szervezetek részéről azonban továbbra is aktivitás tapasztalható, az intézkedések ellenére is be akarják hozni a migránsokat

- mondta Bakondi György.

Bakondi György szerint a civil szervezetek az intézkedések ellenére is be akarják hozni a migránsokatForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mint mondta, a magyar kormányzat azért dolgozik, hogy legyen uniós szabályozás. A napokban a V4-ek vezetői is arról egyeztettek, hogy elérjék,

a következő uniós ciklus fő tennivalóit meghatározó alapdokumentumokban markánsabban jelenjen meg a külső határok védelme, a nemzetállami szuverenitás, a keresztény kultúra védelme.

Fontosnak tartják, hogy olyan vezetők kerüljenek a bizottság, a tanács, a parlament élére és más fontos pozíciókba, akik nem a szervezett bűnözés talaján álló embercsempészet támogatásában találják meg az apparátus fő feladatát, hanem az európai polgárok biztonságának garantálásában.