26 órán keresztül vizsgálták az elsüllyedt Hableányt

2019.06.13. 13:13

A rendőrség huszonhárom szakembere, huszonhat órán át vizsgálta a dunai hajóbalesetben elsüllyedt Hableányt. Többek között a legmodernebbnek számító, úgynevezett 3D-s szemlén a rendőrök 34  gigabájtnyi videofelvételt, 9 gigabájtnyi fotót készítettek, rögzítették a hajón lévő sérüléseket, elváltozásokat. 

A 29-én elsüllyedt Hableányt kedden emelték ki, és még aznap egy csepeli kikötőbe szállították. Ott a BRFK rendőrei az ügyészséggel, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi technikusaival, a katasztrófavédelem munkatársaival, igazságügyi, illetve műszaki és hajózási szakértő bevonásával szemlét tartottak.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A huszonhat órán át tartó szemlén a rendőrség részéről négy szakterület (bűnügyi technika, közlekedésrendészet, dunai vízirendészet és bűnügyi nyomozó) szakértői vettek részt.

A legmodernebbnek számító, úgynevezett 3D-s szemlén a rendőrök harmincnégy gigabájtnyi videofelvételt, kilenc gigabájtnyi fotót készítettek, rögzítették a hajón lévő sérüléseket, elváltozásokat.  A személyi és tárgyi bizonyítékok teljes körű beszerzése, valamint a tényállás tisztázása érdekében lefoglalták a Hableány kommunikációs és adatrögzítő eszközeit. 
A szemle alatt egy húsztagú katasztrófavédelmi egység öt köbméternyi gázolajos vizet, két köbméternyi tiszta gázolajat, valamint hét köbméternyi, gázolajjal szennyezett homokot, iszapot és egyéb veszélyes anyagot távolított el a hajóból.

A hajóban nem találtak újabb holttestet.

Továbbra is a Duna teljes déli szakaszán, az összes bevethető hajóval, valamint parti egységekkel megerősítve keresik a még három eltűnt embert. 

A BRFK a Hableányt lefoglalta, a csepeliből az újpesti kikötőbe szállíttatja, ahol folyamatosan őrzik majd. 

A Hableány május 29-én este ütközött össze egy jóval nagyobb hajóval. Hét ember élte túl a balesetet, 25-en haltak meg.