Gulyás Gergely: Az önkormányzati szféra él és virágzik Magyarországon

2019.06.13. 18:57

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlésén csütörtökön Nyíregyházán azt mondta, az önkormányzati szféra "él, virágzik és létezik" Magyarországon, és képes jól megszervezni önmagát.

Gulyás Gergely a tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón azt mondta, ezért is fontos, hogy az októberi önkormányzati választásokon olyan városvezetőket válasszanak a helyi polgárok, akik megfelelnek az igényeiknek, ügyeiket pedig olyan eredményesen képviselik, mint ahogy jelenleg például Nyíregyházán vagy Kaposváron látható.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter előadást tart a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén Nyíregyházán, a polgármesteri hivatal Krúdy-termében 2019. június 13-ánForrás: MTI/Balázs Attila

A miniszter megerősítette,

a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra,

kiemelt fontosságúként kezeli az MJVSZ szervezetét, a megyei jogú városok polgármesterei pedig kulcsfontosságú partnerei maradnak a kabinetnek a következő években is.

Gulyás Gergely Szita Károllyal (Fidesz-KDNP), az MJVSZ elnökével, Kaposvár polgármesterével és Kovács Ferenccel, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatón azt is mondta,

minden ötödik magyar állampolgár megyei jogú városban él, ezért a kormány számára segítséget jelent minden olyan érdekegyeztető fórum, ahol a polgármesterek saját elképzeléseiket és véleményeiket ütköztetik,

vagy össze tudják hangolni kritikáikat, amivel a kormány dolga is egyszerűbbé válik.

„Az elmúlt évek fejlesztéspolitikájának a megyei jogú városok voltak a legnagyobb nyertesei, közülük is kiemelkedik a nyírségi megyeszékhely, amely imponáló városfejlesztést vitt véghez, ez jó példa a többi város és az ország számára" - mondta a miniszter.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A háttérben Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Kaposvár (Fidesz-KDNP) polgármestere (j) és Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere (b)Forrás: MTI/Balázs Attila

Gulyás Gergely a folyamatban lévő Modern városok programmal kapcsolatban azt mondta, a közgyűlésen egyetértés alakult ki a polgármesterekkel arról, hogy 2020-ban teljesülni fognak a meglévő szerződéses kötelezettségek, jövőre pedig a fejlesztések szempontjából fontos új európai uniós költségvetés is megismerhető lesz.

Ez vélhetően az utolsó olyan hétéves időszak lesz 2021 és 2028 között, amikor az ország a kohéziós támogatásokból még jelentős mértékben profitálhat

- mondta a miniszter. Szerinte, ha Magyarország fejlődése hasonló marad, akkor a fejlettségi szint miatt 2028-ban már más lesz a helyzet.

Gulyás Gergely köszönetét fejezte ki a megyei jogú városok vezetőinek azért, hogy támaszkodnak a kormányra és jelzik azt is, ha munkájuk során valahol javításra vagy változtatásra szorul a kormányzati tevékenység.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Kaposvár (Fidesz-KDNP) polgármestereForrás: MTI/Balázs Attila

Szita Károly a sajtótájékoztatón azt mondta, a 23 megyei jogú város a Modern városok program és az európai uniós támogatások révén több mint ezermilliárd forint értékű fejlesztéssel rendelkezik.

Ezzel a fejlesztéssel úgy szeretnénk élni, hogy mindenki jobban élhessen az adott városban

- mondta az MJVSZ elnöke.

A miniszter szavait megerősítve a kaposvári polgármester úgy fogalmazott, a kormány olyan mértékben partnernek tekinti a megyei jogú városokat és az önkormányzatokat, amire 2010 előtt nem volt példa.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestereForrás: MTI/Balázs Attila

Kovács Ferenc az elmúlt kilenc év nyíregyházi fejlesztéseire utalva megtiszteltetésnek nevezte, hogy tizenhat év után két napra ismét a szabolcsi megyeszékhely láthatja vendégül a szövetség közgyűlését.