Szijjártó Péter: A közép-európai országok nélkül az EU kevésbé lenne versenyképes

2019.06.12. 16:48

Az EU szegényebb és kevésbé versenyképes lenne, ha nem vette volna fel a közép-európai országokat - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Triesztben, ahol a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) külügyminiszteri találkozóján vett részt.

A tárca által az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatban a miniszter kifejtette, ehhez elég megnézni az elmúlt negyedév gazdasági növekedési adatait.

Közép-Európa hozzáadott az Európai Unióhoz

Az öt legnagyobb növekedési ütemből négy közép-európai ország nevéhez fűződik. "Teljesítményük nagy mértékben hozzáad az Európai Unióéhoz, amely gyengébb lenne, ha nem vette volna fel ezeket az országokat" - mutatott rá Szijjártó Péter, aki szerint a nyugat-balkáni országok felvétele is erősítené az EU-t. Ha az EU versenyképesebb és sikeresebb akar lenni, akkor nem csökkenteni, hanem növelni kell a tagországok létszámát. Ez egyszer már bejött(...), és ezért be fog jönni akkor is, amikor a nyugat-balkáni országokkal bővül - húzta alá a miniszter.

Magyar - Dél-Koreai közös külügyminiszteri sajtótájékoztató hajó hajószerencsétlenség elsüllyedt Hableány hajóbaleset Szijjártó PéterFotó: Mudra László - Origo

Magyarországnak az az érdeke, hogy az Európai Unió erősebb és versenyképesebb legyen, mint jelenleg, hiszen gazdasági, beruházási szempontból ez fontos számára - hangoztatta Szijjártó Péter.
Magyarországnak az az érdeke, hogy a bővítési politika folytatódjon, hogy az Európai Unió végre tovább bővüljön a nyugat-balkáni térség irányába, ezt diktálja a nemzetgazdasági és a nemzetbiztonsági érdekünk is - jegyezte meg.

Szükséges a további integráció

A politikus szerint a nyugat-balkáni feszültségeken úgy lehet a leginkább úrrá lenni és még biztonságosabbá tenni a térséget, ha felkínálják az európai integráció útját a nyugat-balkáni országoknak. Így a gazdasági kapcsolatok is sokkal szorosabbak és hatékonyabbak lehetnek - tette hozzá.

Ráadásul a migrációs veszély sajnos továbbra is reális

- emelte ki Szijjártó Péter. Elnézve a Törökországban és az EU déli és délkeleti szomszédságában uralkodó állapotokat, több mint 30 millió ember él olyan sorban, hogy könnyen hozhat olyan döntést, hogy megindul Európa irányába - hívta fel a figyelmet a magyar diplomácia vezetője. Ezért fontos, hogy déli, délkeleti irányból is védve legyünk, és ha a nyugat-balkáni térséget integrálni tudjuk, az nagyobb védettséget ad hazánk számára a migrációs folyamatok megállítása szempontjából is - tette hozzá Szijjártó Péter.

Mi hamisnak, tiszteletlennek és elszomorítónak tartjuk azt a nyugat-európai érvelést, amely megkérdőjelezi a közép-európai országok hozzájárulását az Európai Unió teljesítményéhez- mondta.

A miniszter a KEK külügyminiszteri találkozójának alkalmával külön kétoldalú találkozón is tárgyalt Miro Cerar szlovén külügyminiszterrel, Igor Crnadak bosznia-hercegovinai külügyminiszterrel, Massimiliano Fedrigával, a trieszti régió, Friuli-Venezia Giulia elnökével és Zeno D'Agostinóval, a trieszti kikötő első emberével is.