Hétmilliós hallgatási pénzért távozott Karácsony jegyzője

2019.06.12. 10:13

A korábbi zuglói jegyző mintegy hétmillió forintot kapott távozásakor, valamint titoktartási nyilatkozatot kellett tennie volt munkaadója felé - tudta meg a Magyar Nemzet az elérhető önkormányzati jegyzőkönyvekből.

A lap szerdai számában azt írták, Makranczi László akkor volt hivatalban, amikor megkötötték a milliárdos veszteséget okozó kerületi parkolási szerződést.

Karácsony Gergely (Együtt-PM) polgármester "bizalomvesztésre" hivatkozva távolította el tavaly a jegyzőt, akivel titoktartási nyilatkozatot íratott alá  - emelte ki a Magyar Nemzet a Hétmilliós zuglói hallgatás? című cikkében.

Az újság felidézte, hogy Zsigmond Barna Pál, a Fidesz budapesti szóvivője keddi sajtótájékoztatóján felszólította Karácsony Gergelyt, hogy ne "sumákoljon" a kerületi parkolási botrányban, fedje fel a parkolási szerződést előkészítő jegyző eltávolításának körülményeit. A nagyobbik kormánypárt tudni akarja, hogy a hivatalnok elmozdításához köze van-e a polgármester asszisztálásával megkötött botrányos parkolási szerződésnek, és valóban kapott-e "lelépési pénzt" a köztisztviselő.

Karácsony Gergely továbbra is próbálja hárítani a felelősségetFotó: Adrián Zoltán - Origo

Karácsony Gergely úgy reagált, hogy Zuglóban a parkolással kapcsolatos minden adat és szerződés nyilvános. Az MTI-nek adott nyilatkozatában Zugló polgármestere úgy fogalmazott: aki "sumákol" parkolásügyben, az Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester, ugyanis az előbbi nem hagyta az egységes fővárosi parkolási rendszer bevezetését, az utóbbi pedig eleget tett ennek az elvárásnak.

Tavaly júniusban Karácsony Gergely "bizalomvesztéssel" indokolta a rendkívüli állománygyűlésen, hogy felmondott a nem egészen két éve hivatalban lévő jegyzőnek, Makranczi Lászlónak - olvasható a Magyar Nemzetben.

Karácsony első jegyzőjét, Hoffmanné Dr. Németh Ildikót váltó Makranczit az elődjéhez hasonlóan nagy szakmai rutinnal rendelkező szakemberként jellemezték.  Makranczi a botrányos fizetős parkolási rendszer MSZP által erőltetett kialakítása és bevezetése idején volt a XIV. kerületben a törvényesség őre. A napi egymillió forint veszteséget termelő parkolásüzemeltetés kapcsán a zuglói képviselő-testület a Fidesz képviselőinek indítványára idén május 13-i ülésén úgy döntött: azonnali hatállyal felbontja a parkolási szerződéseket.

Másnap Makranczi utóda, az MSZP-nek korábban pénzért tanácsokat adó Papp Imre jelenlegi jegyző törvényességi kifogást nyújtott be a döntés ellen, mert szerinte az több szempontból jogsértő. Zuglóban még 2017-ben tették fizetőssé a parkolást, az erről szóló szavazáson Karácsony tartózkodott, vétójogával nem élt. Végül a polgármester nem a legolcsóbb ajánlatot adó cégekkel kötött szerződést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK