Hőségriasztást rendeltek el szerdától

hőség időjárás kánikula meleg idő
Vágólapra másolva!
Szerdától hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ kedd délután az MTI-vel. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés vasárnap éjfélig lesz érvényben.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdától a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a 25 Celsius-fokot.

Csütörtöktől 27 Celsius-fok feletti értékek várhatók.

Az NNK azt kéri, hogy a hőségriasztás ideje alatt mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, és kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

A bőr védelméről is gondoskodni kell, a leégés ellen naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban védekezni. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon.

Forrás: Koncz Márton - Origó

A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban, használjuk a telepített párakapukat, és még néhány percre se hagyjuk a gyerekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban.

A tartós hőségben, az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségi panaszok.

A NEK azt kéri, hogy akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek,

fokozott óvatossággal vezessenek,

hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg.

A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Mindenképpen védekezzünk a nap ellen

Az egész országra figyelmeztetést adott ki szerdára a tartós hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Emellett extrém UV-B sugárzásra is figyelmeztetnek.

Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 percnyi napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Arra kérnek mindenkit, hogy fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen. Ha lehetséges, 11 és 15 óra között kerüljük a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt.

A várható UV-B értékek területi eloszlása a www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b weboldalon tekinthető meg.

Az előrejelzés szerint szerdán a leghűvösebb órákban 12-14 fok lesz. Napközben 31-34 fokig melegszik fel a levegő.