A Ligetben várja majd a gyerekeket Európa egyik legkomplexebb játszóparkja

Nagyjátszótér, Liget
Budapest, 2019. június 11. A Városliget Zrt. által 2019. június 11-én közreadott látványterven a városligeti új Nagyjátszótér látható. Megkezdődött a játékelemek telepítése a játszótérre, amely Európa egyik komplexebb játszóparkja lesz. Csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13 ezer négyzetméteren. Az óriás játszóparkot úgy alakítják ki, hogy minden korosztály megtalálja benne a maga számára legvonzóbb játékokat. A Nagyjátszóteret várhatóan 2019 őszén adják át. MTI/Városliget Zrt.
Vágólapra másolva!
A tereprendezést követően megkezdődött a csaknem 50 különleges játékelem telepítése a városligeti új Nagyjátszótéren, amely Európa egyik komplexebb játszóparkja lesz - közölte Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Kiemelte: mivel

az új Nagyjátszóteret várhatóan ősszel vehetik birtokba a gyerekek,

a Városliget Zrt. a munkálatok megkezdésekor kialakított egy kisebb, ideiglenes játszóteret a korábbi játszótér jó állapotban lévő felújított és minősített eszközeiből.

- tette hozzá.

A Városliget Zrt. által 2019. június 11-én közreadott látványterven a városligeti új Nagyjátszótér látható Forrás: MTI/Városliget Zrt.

A családbarát fejlesztések keretében összesen

7 új játszótér kap helyet a megújuló Városligetben,

ezek közül az első a Nagyjátszótér. Ott

minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13 ezer négyzetméteren.

Gyorgyevics Benedek elmondta, hogy jó ütemben haladnak a Nagyjátszótér kivitelezésének munkálatai, a játékelemek telepítését követően a parkrész zöldfelülete teljesen megújul, az aljnövényzetet rehabilitálják és új, ligethonos fákat is ültetnek.

A Nagyjátszótér a park délkeleti részén, a Dózsa György út-Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen épül fel, minden környező sétányról könnyen megközelíthető, másfél méter magas, egyedi tervezésű kerítésén pedig öt bejárat lesz.

A területen csaknem 50 integrált és korosztályokra bontott játékelem - köztük 6 egyedi mászóka, 3 összetett csúszdarendszer, 14 féle hinta és körhinta, 4 féle forgójáték, 3 homokozó, 7 féle egyéni és páros rugós játék, 2 trambulin egy trambulinpálya, 8 féle vizes játék, valamint többféle interaktív mozgási energiával működő zenei játék

- várja majd a gyermekeket.

A játékeszközöket úgy válogatták össze, hogy korosztályonként megfelelően fejlesszék a kulcskompetenciákat, a kognitív képességeket - hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek.

A részletekről szólva elmondta: a Nagyjátszótér központi eleme egy háromszintes mászóka lesz, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált. Emellett további nagyméretű mászóelemek is helyet kapnak a parkban,a melyek egyedileg kialakított, többszintes, háromdimenziós hálószerkezettel várják majd a nagyobbakat.

Az esélyegyenlőség, a társadalmi integráció jegyében nagy hangsúlyt fektettünk az akadálymentesítésre és az érzékenyítésre. Számos integrált játszóeszközt is telepítünk a parkrészbe, melyeket akadálymentesen lehet megközelíteni, hogy a különböző fogyatékkal élő gyermekek és speciális nevelési igényűek is együtt tudjanak játszani ép társaikkal" - hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek.

Csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13 ezer négyzetméteren Forrás: MTI/Városliget Zrt.

A játszótér szerkezetét úgy alakítják ki, hogy a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, miközben a szüleik kényelmes ülőalkalmatosságokon követhetik a gyerekek mozgását.

A rendhagyó játékelemek egy része arra is alkalmas, hogy a család együtt játsszon, a különleges hálós szerkezetek elbírják a felnőttek súlyát is.

A tervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy teret engedjenek a szabad játéknak, a játszótér kialakításával és eszközeivel inspirálják a gyerekek alkotóenergiáit, a homokos-vizes játszórészben például kiásható fosszíliamásolatok ösztönzik játékosan a tanulásra a kicsiket.

Az okosmegoldások sem hiányoznak majd: a csúszdák mérik a sebességet, a homokozóban pedig az ugrótávolságot.

A legnagyobbakat a Nagyjátszótér mellett egy úgynevezett Terepjátszó várja majd, ahol lesz mászószikla, skateboard pálya, mászófal, de rollerezésre, görkorcsolyázásra, kicsiknek motorozásra alkalmas tereket is kialakítanak. A terület félkörívben zárt és védett lesz, ahol a tér tagoltságát kihasználva helyezik el az egyes játékzónákat. Épül egy pumptrack pálya is, ahol izgalmas vonalvezetésű pályán gyakorolhatnak a BMX kerékpárosok.

A Nagyjátszótéren gyerekbarát, integrált illemhelyeket is kialakítanak és pelenkázásra, szoptatásra alkalmas részeket is elkülönítenek.