Román szélsőséges csőcselék elfoglalta az úzvölgyi temetőt, és pusztításba kezdett

Úzvölgye, 2019. június 6. Csendőrökkel dulakodnak román résztvevők, akik erőszakkal benyomult az úzvölgyi katonatemetőbe, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. MTI/Veres Nándor
Vágólapra másolva!
Futballhuligánok vezetésével szélsőséges románok egy csoportja kitörte az úzvölgyi temető kapuját, beözönlött a sírkertbe, kitépte a mogyorófa kereszteket. Többen sírkeresztekre felmászva lengették a román zászlókat. A csendőrség nem akadályozta meg a tombolást. 
Vágólapra másolva!

A románok a román hősök napja alkalmából avatóünnepséget akartak tartani a temetőben. A magyarok élőlánccal tervezték megvédeni a temetőt. Jean-Adrian Andrei, a magyar többségű Hargita megye román prefektusa korábban felszólította Csíkszentmárton polgármesterét, hogy nyissa ki a temetőt.

A Székelyhon.ro tudósítása szerint Kovászna megye önkormányzata kihelyezett tanácsülést tartott, így próbálta megakadályozni a román provokációt.

Csendőrökkel dulakodnak román résztvevők, akik erőszakkal benyomult az úzvölgyi katonatemetőbe. Forrás: MTI/Veres Nándor

A felheccelt román tömeg öt óra után elsodorta a rendőröket. Néhányan beszöktek a temetőbe, majd kitörték a kaput.

Románok, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál Forrás: MTI/Veres Nándor

Egy férfi felmászott a beton emlékműre, és lengette a román zászlót, közben a hangfalból szólt a román himnusz. A románok elfoglalták a temetőt, kitépték a betonkeresztek mellé állított mogyorófa kereszteket. Azt üvöltözték, hogy ki a magyarokkal az országból.

Magyar idő szerint este hatkor az Agerpress hírügynökség azt közölte, hogy csendőrségi felügyelet alatt marad az úzvölgyi temető. A csendőrség civilizált magatartásra szólította fel a helyszínen lévő személyeket. Azt ígérték, hogy a felvételek alapján minden törvénysértőt azonosítanak és megbüntetnek.