Teljesen szétesett az ellenzék: egymás után jönnek az egyre abszurdabb jelöltek

Karácsony Gergely, Puzsér Róbert, Kálmán Olga, Kerpel-Fronius Gábor
Vágólapra másolva!
A május 26-i európai parlamenti választás hatalmas ellenzéki bukása után most már túlzás nélkül kijelenthető, hogy a magyar ellenzék teljesen szétesett. Az MSZP és a Jobbik összeomlott, az LMP gyakorlatilag megszűnt. Értelmét vesztette a nagy erőlködések közepette létrejött korábbi budapesti megállapodásuk. A Gyurcsány-párt és a Momentum úgy érzi, itt a lehetőség a többiek eltiprására. Az egész mögött természetesen a bukott zuglói polgármester, Karácsony Gergely teljes alkalmatlansága áll. Csakhogy Gyurcsányéknak és a Momentumnak sincsenek alkalmas jelöltjei. Rengeteg mulatságos jelenetre számíthatunk az ellenzék részéről az önkormányzati választásig.
Vágólapra másolva!

Az ellenzék reménytelen helyzetét az EP-választási kudarc után leginkább az szemlélteti, ahogy az őszi önkormányzati választásokra próbálnak kétségbeesetten főpolgármester-jelölteket castingolni, nevetségesebbnél nevetségesebb embereket találva.

Az egy hónapja magát még a legerősebb ellenzéki pártnak tartó Jobbik az országos szinten 6 százalékos „eredményével” és az LMP az alig 2 százalékával lényegében ki is szállt a versenyből.

Ők eddig az önkormányzati tapasztalatokkal nem rendelkező tévés szereplőt, Puzsér Róbert humoristát támogatták, de a megszűnés szélére került LMP most magával van elfoglalva, és kihátrált mögüle, a Budapesten eddig is alig létező Jobbik pedig a választás óta hallgat.

Puzsér legfőbb problémája Karácsony Gergellyel az volt, hogy nem tudott vele programról beszélni, ami jól mutatja a zuglói polgármester totális alkalmatlanságát.

Puzsér Róbert és Karácsony Gergely, a budapesti Centrál kávéházban 2019. március 13-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az érdektelenségbe fulladó első, még télen megrendezett előválasztás úgymond győztese, a nullaszázalékos támogatottsággal rendelkező Párbeszéd nevű viccpárt társelnöke, Karácsony Gergely már polgármesterként is megbukott, ráadásul

belekeveredett a parkolási botrányba is.

Őt – elméletileg – még támogatja az MSZP, de mivel a szocialisták az EP-választáson csupán 9 százalékos „eredményt” értek el Budapesten, teljesen nyilvánvaló, hogy

a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció (DK) segítsége nélkül semmire sem menne Karácsony.

Az MSZP amúgy is már a sokadik szakadás szélén áll, az is könnyen elképzelhető, hogy a pártot elhagyja a szocialisták egykori nagy reménysége, Szanyi Tibor, aki nemrég

korruptnak, hazugnak és belterjesnek nevezte saját pártját.

A DK ugyan megelőzte a többi ellenzéki pártot, de a siker eléggé relatív, az ellenzéki választók jelentős része továbbra is elutasítja a 2006-os tüntetések szemkilövetőjét, az őszödi hazugságbeszéd atyját, Gyurcsány Ferencet. Így alkalmas politikusok sem sorakoznak a DK-ban. Ennek ellenére mindenképpen saját jelöltet akartak indítani, ezért már hátba is szúrták Karácsonyt, bejelentve, hogy a

DK főpolgármester-jelöltje Kálmán Olga bukott televíziós műsorvezető, aki eddigi pályafutása során függetlennek hazudta magát.

Kálmán Olga és Dobrev Klára Forrás: FACEBOOK

Azt, hogy mekkora a kétségbeesés az ellenzék oldalán, jól mutatja, hogy Kálmán Olga, a körúton belüli álfüggetlen álszakértők kedvence két hónapja még hevesen bizonygatta, hogy ő sosem fog politizálni. „Azt állítom, hogy én biztos nem fognék ilyen politikai vállalkozásba” – mondta az ellenzéki propagandalapnak, a 24-nek akkor, amikor még eszébe sem jutott, hogy Gyurcsányék ráfanyalodnának.

Olyanokat mondott még, hogy: „Meg is lepődöm, amikor olyanokat olvasok a sajtóban, hogy Kálmán Olga a főpolgármesterségre tör”, meg: „Én újságíró vagyok, a politika pedig a túloldal. Miért mennék át?” (no, persze tudjuk, újságíró a szó valódi értelmében sosem volt, politikus meg nem lesz, de ismert pszichológiai jelenség, hogy ha valaki semmire sem alkalmas, mindenre alkalmasnak látja magát).

Hogy mennyire volt független Kálmán Olga, elég idéznünk Gyurcsány feleségét, aki így mutatta be Kálmán Olgát, mint jelöltet: szerinte Kálmán Olga az elmúlt években „bebizonyította, hogy megalkuvások nélkül és kőkeményen küzd Orbán Viktor rendszerével... és Tarlós István főpolgármesterrel szemben”. Ez új. Eddig azt állította Kálmán Olga és a balliberális propagandasajtó, hogy Kálmán Olga független és objektív újságíró. Igen, ez új – legalábbis a beismerés.

Az ellenzéki ügyetlenkedés egyik szereplője az új SZDSZ, a Momentum. Nem hivatalosan már a Gyurcsány-párt ifjúsági szervezetének számít, valamiért mégis bejelentette, hogy a budapesti baloldali főpolgármesteri előválasztáson saját jelöltet indít Kerpel-Fronius Gábor személyében.

A teljesen ismeretlen figuráról, akiről eddig senki nem hallott, csupán két dolgot érdemes megjegyezni.

Egyrészt agyhalottnak nevezte a saját hazáját, Magyarországot, másrészt – micsoda meglepetés! – tagja volt az SZDSZ-nek.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerda este szerepelt először, és azt tudhattuk meg tőle, hogy lényegében semmit sem gondol a világról, és azon belül Budapestről sem.

Kerpel-Fronius Gábor, egy vidám ellenzéki jelölt Forrás: Facebook

Az a tény, hogy olyan jelöltekkel áll elő az ellenzék, mint Karácsony, Puzsér, Kálmán Olga és Kerpel-Fronius, csupán azt mutatja meg, hogy óriási bajban vannak, teljesen szétestek a sorozatos kudarcok, legutóbb az EP-választáson elszenvedett történelmi vereség következtében, és

semmi más nem maradt hátra nekik, mint – saját kifejezésüket használva – a casting, hasonlóan a 2014-es önkormányzati választások előtti időszakhoz.

Csak remélhetjük, hogy nem dobják be ismét a saját magát jeges vízzel leöntető Falus Ferencet, vagy a megszorításokról hírhedtté vált Bokros Lajost, a néhai Horn Gyula bukott pénzügyminiszterét.