Egyre nagyobb a botrány Karácsony Gergely kerületének gazdálkodása körül

Karácsony Gergely Papp Imre Zugló
Papp Imre (balra) Karácson Gergely (jobbra)
Vágólapra másolva!
Tarlós István Állami Számvevőszéki vizsgálatot javasolt Zuglóban, hogy tisztázzák a kerület zűrös pénzügyi helyzetét – írja a Demokrata. A főpolgármester az M1-en úgy fogalmazott, hogy „a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje vezette kerületben a tények és az onnan érkező iratok ellentmondanak a polgármester kommunikációjának”. Tarlós elmondta azt is, hogy törvényességi vizsgálatot rendelt el a fővárosi kormányhivatal Zuglóban. Pénteken sajtótájékoztatót tartott a zuglói Fidesz képviseletében Kovács Balázs (Fidesz-KDNP) XIV. kerületi önkormányzati képviselő. A képviselő a zuglói gazdálkodásáról elmondta, hogy csütörtökön szembesültek azzal, hogy az önkormányzat tavalyi bevételei 3,5 milliárd forinttal, a parkolási bevételek 338 millió forinttal maradtak el a tervezettől, a bérleti díjakból pedig több mint egymilliárd forintos kintlévősége van az önkormányzatnak. Információjuk szerint az egyik szállító a bíróságnál kezdeményezte az adósságrendezési eljárás megindítását. „Ha elindul, Zuglóval szemben a hivatalos csődeljárás kezdetét veszi” – számolt be Kovács.
Vágólapra másolva!

Tarlós István arról is beszélt, hogy bár csütörtökön elfogadták a zárszámadást Zuglóban, a Pesti Srácok információi szerint ennek ellenére olyan komoly pénzügyi problémák vannak a kerületben, hogy egy vagy több beszállító is kezdeményezte az adósságrendezést Zuglóval szemben.

– mondta Tarlós István, aki több mint gyanúsnak nevezte, hogy harmadik hete nem kapják meg a kerületi képviselők Zugló legfontosabb pénzügyi mutatóit.

Papp Imre (balra), Karácsony Gergely (jobbra) Forrás: zuglo.hu

„Riadt tekintetű, kétségbeesett embernek a Münchhausen-szerű túlzásainak tűnnek” – fogalmazott a főpolgármester Karácsony kijelentéseire utalva:

Ugyanaz folyik, mint a zuglói parkolási ügyekben, de súlyosabb kérdésben – jegyezte meg Tarlós István.

Szólt arról is, csütörtökön derült ki, hogy a törvényességi vizsgálatot rendelt el a fővárosi kormányhivatal Zuglóban.

Zuglói Fidesz: Karácsony Gergely képtelen vezetni, üzemeltetni ezt a kerületet

Zugló gazdálkodása ezer sebből vérzik – mondta Kovács Balázs (Fidesz-KDNP) XIV. kerületi önkormányzati képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kijelentette, a polgármester „egyre nagyobb káoszba lavírozza magát”, miközben továbbra sem tett semmit a napi egymillió forintos kárt okozó zuglói parkolási szerződések felmondása ügyében.

Hozzátette: csütörtökön szembesültek vele, hogy az önkormányzat tavalyi bevételei 3,5 milliárd forinttal, a parkolási bevételek 338 millió forinttal maradtak el a tervezettől, a bérleti díjakból pedig több mint egymilliárd forintos kintlévősége van az önkormányzatnak.

Budapest, 2019. március 13. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje a Puzsér Róberttel, az LMP által támogatott független főpolgármester-jelölttel, a Válasz Online által szervezett beszélgetésen a budapesti Centrál kávéházban 2019. március 13-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Még a kerületi jegyző is azt mondta a 2019. évi zuglói költségvetésről, hogy sanyarú, egy alföldi közepes mezővárosban is jobb az óvodák, bölcsődék és egészségügyi ellátórendszer helyzete, mint amit Zugló önkormányzata meg tud engedni magának – fogalmazott.

Zugló rossz pénzügyi helyzetének egy oka van: „Karácsony Gergely alkalmatlan Zugló vezetésére, egyszerűen képtelen vezetni és üzemeltetni ezt a kerületet” – hangoztatta Kovács Balázs.

A politikus hozzátette: „számos kifizetetlen számla tornyosul” a polgármesteri hivatalban, tagdíjakat, jogi szerződések díját sem fizették ki, de nem fizették ki egy olyan beruházás tervezői díját sem, amit két hónapja a polgármester átadott.

Jelezte: információjuk szerint az egyik szállító a bíróságnál kezdeményezte az adósságrendezési eljárás megindítását. „Ha elindul, Zuglóval szemben a hivatalos csődeljárás kezdetét veszi”

– fogalmazott, rámutatva: fővárosi kerülettel szemben még soha nem kezdeményeztek adósságrendezési eljárást, az olyan, mint gazdasági társaságoknál a csődeljárás, és gyakorlatilag „gyámság alá veszik a zuglói költségvetést”.

Kovács Balázs tájékoztatása szerint a zuglói önkormányzat a saját cégeit sem fizeti ki: a Zuglói Városüzemeltető Zrt.-nek több mint félmilliárddal tartozik az önkormányzat, a Zuglói Filharmónia Nonprofit Kft.-nek pedig olyan sok adóssága gyűlt össze, hogy a könyvvizsgáló korlátozó záradékkal látta el a cég tavalyi beszámolóját.

Arra a kérdésre, hány cég felé tartozik az önkormányzat, a politikus elmondta: három hete közérdekű adatigényléssel fordult a polgármesterhez az ügyben, de a mai napig nem kapott választ. A normális kerületi gazdálkodás lényege a naprakész nyilvántartás a követelésekről és kintlévőségekről, és úgy sejtik, „komoly problémákat akar a titkolózással elfedni a polgármester” – tette hozzá.

Kovács Balázs kiemelte: a mostani zuglói vezetésben nem látnak garanciát arra, hogy menedzselni tudná Zugló gazdálkodását.