Szijjártó: Egy államnak kötelessége polgárai biztonságának garantálása

SZIJJÁRTÓ Péter; CASTIGLIONI, Luis
Budapest, 2019. május 31. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) a hivatalában fogadja Luis Alberto Castiglioni paraguayi külügyminisztert a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. május 31-én. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Magyarország komoly jelentőséget tulajdonít az együttműködésnek Latin-Amerikával, és ebben fontos szerep juthat Paraguaynak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető paraguayi kollégájával, Luis Alberto Castiglionival folytatott megbeszélést, majd hangsúlyozta:

Magyarország és Paraguay szuverén külpolitikát folytat, nem fogadják el, hogy elvitassák a jogukat annak eldöntésére, kit engednek be országukba és kivel éljenek együtt.

Ezért egyik ország sem szavazta meg az ENSZ globális migrációs csomagját - idézte fel.

Megjegyezte: egy államnak nemcsak joga, hanem kötelessége polgárai biztonságának garantálása. Kifejtette: a világpolitikai és világgazdasági változások nyomán a latin-amerikai térség jelentősége folyamatosan nő, és Magyarország - exportorientált gazdaságként - ezt felismerte, és megindította a déli nyitást stratégiáját. Paraguay fegyelmezett költségvetésre, alacsony adókra épülő gazdálkodásával fontos szerepet kaphat ebben a stratégiában - közölte. Hozzátette: az együttműködésben a vízgazdálkodásra és a mezőgazdaságra helyezik a hangsúlyt.

Szijjártó Péter kitért arra:

Magyarország és Paraguay egyetért a szabadkereskedelem fontosságában, ezért Magyarország támogatja a Mercosur (Dél-amerikai Közös Piac) és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodás mielőbbi megkötését.

Hozzáfűzte: a szabadkereskedelmi megállapodások tárgyalása gyakran túlságosan elhúzódik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hivatalában fogadja Luis Alberto Castiglioni paraguayi külügyminisztert a Külgazdasági és Külügyminisztériumban Forrás: MTI/Kovács Attila

Luis Alberto Castiglioni kiemelte: látogatása alkalmával kérelmet nyújtott át, hogy a magyar kormány járuljon hozzá ahhoz, hogy országa nagykövetséget nyisson Budapesten. Ez lesz az első paraguayi nagykövetség a térségben, és ez új lendületet adhat a kétoldalú kapcsolatoknak - tette hozzá. Úgy látja,

Magyarország és Paraguay hasonló értékeket követ, ez az alapja az együttműködésüknek, a két országot nemcsak baráti, hanem szövetségesi kapcsolatok kötik össze.

Jelezte, országa azért nem fogadta el globális migrációs csomagot, mert mindig független és szuverén ország volt, és maga akarja meghatározni a migrációs politikáját. A paraguayi külügyminiszter azt is elmondta, hogy a Mercosur-EU szabadkereskedelmi tárgyalások legutóbbi fordulóján nagy előrelépést értek el, így hamarosan aláírhatják az egyezményt. Ezzel olyan modellt hoznak létre, amely az egész világ számára példaértékű lesz - vélekedett. Luis Alberto Castiglioni részvétét fejezte ki a szerdai dunai hajóbaleset miatt.