Dunai hajótragédia: tisztul a kép, de még rengeteg a kérdőjel

duna hajó baleset, hableány, 2019.05.30. hajóroncs, búvár, keresés
Vágólapra másolva!
Három dolgot emeltek ki tegnap a katasztrófavédők, illetve a rendőrök a közös sajtótájékoztatójukon, a szerda esti dunai hajótragédiával kapcsolatban, amelyben a Hableány nevű hajó elsüllyedt, és 7 ember meghalt, 21-et pedig már két napja nem találnak. Ezek pedig a következők: meg kell találni azt a 21 embert, akik a vízbe estek, ki kell emelni az elsüllyedt Hableány hajót, és ki kell deríteni, hogy pontosan hogyan történt a baleset, ki és miben hibázhatott. Másfél nappal az után, hogy ez elhangzott, azt már tudjuk, hogy hatóságok mindent megtesznek, de elhúzódó mentés várható, nehéz dolguk van.
Vágólapra másolva!

A hajó kiemelése

Ez nagyon bonyolult feladat, több dolog miatt is. Először is a puszta tény miatt, hogy ennek a kisebbnek nevezhető hajónak is 40 tonna a súlya. Ekkora súlyt pedig nagyon nehéz megmozdítani. Ráadásul az sem biztos, hogy egy darabban ki lehet emelni. A szonár felvétele ugyan azt mutatja, hogy egy darabban van, de ez nem biztos.

A hajóról lelógó daru végén egy szonár van. Ezzel vizsgálják az elsüllyedt Hableányt Fotó: Polyák Attila - Origo

Jelenleg gyakorlatilag semmit sem lehet látni a víz alatt a Dunában, így a búvárok szinte vakon tapogatnak. Ráadásul nagyon magas a Duna vízállása, így azzal együtt a sodrás is nagyon erős. A búvárok egy úgynevezett köldökzsinórral merülnek le, nehogy őket is elsodorja a víz. Csakhogy a zsinór bent a hajóban akár nagyon veszélyes is lehet.

Továbbrais keresik a 21 eltűnt embert

A hajó belseje azonban nem csak a kiemelés miatt nagyon fontos, és ezzel el is értünk a második ponthoz, méghozzá a 21 eltűnt ember megtalálásához.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Nagy a valószínűsége ugyanis, hogy több holttest van a hajó belsejében. Ez azért is nagyon logikus, mert a Hableány pillanatok alatt, egészen pontosan hét másodperc alatt süllyedt el, vagyis az utasoknak szinte semmire sem volt idejük. Arra, sem, hogy mentőmellényt vegyenek, így azok, akik olyan helyen voltak, szinte biztosan nem tudtak kifutni. Az a hét ember, aki megmenekült, nagyon szerencsés, több dolog miatt is: az egyik a már korábban említett erős sodrás – a víz szintje ugyan szerda óta emelkedett, de már akkor is nagyon magasan volt. Ez azonban csak az egyik ok.

Ahogy a szakemberek fogalmaztak

a baleset után, szinte minden nehezítette a mentést.

Így az előbbi mellett az időjárás – szerdán szakadt az eső – a rossz látási viszonyok – a baleset kilenc után, felhős időben, sötétben történt –, és hogy a víz hőmérséklete mindössze 15 fokos volt.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Annak persze szintén kevés az esélye, hogy a hajón megtalálják mind a 21 embert. Hogy őket hová sodorhatta el a víz, nagyon nehéz megmondani, akár több száz kilométerre is lehetnek a baleset helyszínétől. Ma már több áldozat hozzátartozója megérkezett Budapestre.

Ki és miben hibázott?

Ami biztos, hogy a balesetben érintett másik hajó, a Viking már elhagyta Magyarországot, fedélzetén az eredeti 166 utassal az eredeti célja felé Passauba tart. Ez viszont azt jelenti, hogy azt teljesen átvizsgálták a szakemberek. Ahogy ilyenkor szokták, szemlézték, lefotózták és mintákat vettek róla.

A hajó kapitányát azonban őrizetbe vette a rendőrség, és már holnap, szombaton dönthet a bíróság arról, hogy letartóztatják-e, ezt ugyanis indítványozta az ügyészség. A kapitány mindent tagad.

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor ma elmondta, az ügyben mindenre kiterjedő, szigorú, alapos vizsgálatot kért a hatóságoktól.

– tette hozzá Orbán Viktor, a vizsgálat eredményéről pedig a nyilvánosságot is tájékoztatni fogják.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Közben megérkeztek ma kora délután Dél-Koreából a balesetben meghaltak hozzátartozói, tegnap pedig már Magyarországra jött Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter, akit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadott. A magyar hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek a mentési munkálatok sikere és a baleset tisztázásának az érdekében – mondta Szijjártó Péter a találkozó után, a dél-koreai külügymibiszter pedig köszönetet mondott a magyar hatóságoknak az eddigi tevékenységükért.

Egy szakember szerint egyébként megfelelő szabályok vannak a hajózással kapcsolatban, egyszerűen csak be kellene tartani őket. Úgy fogalmazott, „nagy szamárság" lenne a szállodahajók kitiltása a belvárosból, de oda kell figyelni a hajózási szabályzat betartására.