Dunai hajótragédia: két hónapon belül másodszor ütközött a Viking hajója

Viking Idun
Vágólapra másolva!
A dél-koreai turistákat szállító Hableány hajó fedélzetén 35 emberrel egy szállodahajóval ütközött tegnap este. Utóbbi egy svájci cégé, amelynek több hajója is van, és amelynek egy másik hajója a Viking Idun kevesebb mint két hónapja, április elsején ütközött neki egy olajszállító tankernek, miközben Antwerpenből Gentbe hajóztak. A fedélzeten akkor 171 utas volt. Az akkor megsérült hajót Budapestre hozták, most is itt van.
Vágólapra másolva!

A Viking Idun hajónak az eleje sérült meg akkor, az ütközés folytán pedig egy jókora lyukat vágott a tankerba. Az egyetlen szerencse az volt, hogy a víz felett történt az ütközés, ezért nem került olaj a tengerbe – írta akkor a The Sun.

A szállodahajó elején kívül leginkább a berendezés sérült meg, asztalok, székek és evőeszközök repültek mindenfele. Az utasok közül senki sem sérült meg.

A baleset egy tíznapos folyótúra hetedik napján történt, miközben Antwerpenből Gentbe tartottak a Viking Idunnal, ami egyébként jelen pillanatban Budapesten horgonyzik.

Mint beszámoltunk róla, heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este Budapesten, a Dunán a Parlamentnél. Az egyik elsüllyedt. A balesetben érintett két hajó a Hableány, illetve a Viking volt. Utóbbi tartozik ahhoz a céghez, amelyet az előbb említettünk, vagyis kevesebb mint egy hónap alatt a cégnek két hajója karambolozott.

A mostani baleset azonban sokkal súlyosabb, a kishajón lévő 35 ember közül csak heten élték túl biztosan a balesetet, hét ember holttestét már tegnap megtalálták, 21 embert továbbra is keresnek.

Az erős sodrás miatt már a főváros alatti folyószakaszra koncentrálnak a mentésben részt vevők.