Itt tartanak most az elsüllyed hajó kiemelésének munkálatai

duna hajó baleset, hableány, 2019.05.30. hajóroncs, búvár, keresés
Vágólapra másolva!
Egyelőre csak azt lehet tudni, hogy hol van a Duna mélyén a Hableány hajó. Ez az a hajó, amely tegnap egy másik, sokkal nagyobb hajóval ütközött, majd pillanatok alatt süllyedt el, fedélzetén 35 emberrel. Mindössze hét emberről lehet tudni, hogy túlélte a balesetet, őket sikerült kimenteni, hét ember holttestét nem sokkal később megtalálták, 21 embert azonban továbbra is keresnek.
Vágólapra másolva!

Nem a búvárok, hanem egy úgynevezett szonárral, vagyis víz alatti letapogatóval találták meg a szakemberek a tegnap elsüllyedt Hableány hajót, amelyet csak ezután fognak kiemelni. Hogy mikor, egyelőre nem lehet tudni,

a nagy kérdés ugyanis az, hogy milyen állapotban került a víz alá.

Egészen pontosan, hogy egy darabban van-e egyáltalán, ami közel sem biztos, ugyanis nagyon szerencsétlenül ütközött a másik, nála sokkalta nagyobb hajóval, nagyon szerencsétlen szögben.

Hajó borult a Dunába, 2019. 05. 29. Fotó: Steinmetz Anikó - Origo

Így pedig pillanatok alatt rengeteg víz ömölhetett be a lyukon, amelyet a másik hajó ütött rajta. Ezért is süllyedhetett el pillanatok, egészen pontosan hét másodperc alatt. A többtonnányi víz tömege pedig könnyen ketté, vagy akár többfelé törhette a hajót.

Ami viszont biztos, hogy a roncs köré három bóját raktak, ezzel jelölve a roncs helyét.

Fotó: Medgyesi Milán - Origo

Később egy darus hajó érkezett meg.

Fotó: Medgyesi Milán - Origo

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ezzel emelik-e majd ki, ez a korábban említett dolgoktól függ, vagyis, hogy milyen állapotban van a mederfenéken a hajó.

A szonárt, ahogy azt a helyszíni tudósítónk megtudta, már kiszedték a vízből, és egy katonai hajó is megérkezett nemrég.

Fotó: Medgyesi Milán - Origo

Most egy pontont építenek.

Információink szerint még nem dőlt el, hogy a rendőrök, a katasztrófavédők vagy honvédség búvárai merülnek le, esetleg közösen. Úgy tudjuk, a feladatuk az lesz, hogy megállapítsák, hogy pontosan milyen állapotban van az elsüllyedt hajó.