Minden, amit a dunai hajótragédiáról tudni lehet eddig

hajó baleset, hableány, 2019.05.30. hajóroncs, búvár, keresés
Vágólapra másolva!
Továbbra is 21 embert keresnek a Dunában az után, hogy tegnap este egy hajó, a Hableány 33 utasával és kétfős legénységével elsüllyedt. Hét embert tudtak kimenteni a tragédia után, hét embernek azonban már csak a holttestét találták meg. A keresést nem állítják le, még akkor sem, ha nagyon minimális az esélye annak, hogy még életben vannak. Közben a szakemberek azon dolgoznak, hogy az elsüllyedt hajót kiemeljék.
Vágólapra másolva!

Az Origo írta meg elsőként szerda este háromnegyed tízkor, hogy egy hajó elsüllyedt a Dunán. Mindezt negyven perccel az után tettük, hogy a Hableány nevű, turistákat szállító hajó egy sokkal nagyobb hajóval, a Vikinggel összeütközött.

Forrás: AFP/Gergely Besenyei

Már az első pillanatokban lehetett tudni, hogy nagyobb a baj, hiszen a Duna vízállása a szokásosnál jóval magasabb, sokkal erősebb a sodrása, és szakadt az eső. Ahogy több szakember is fogalmazott,

minden nehezítette a mentést.

A Duna vize akkor 15 fokos lehetett.

Az idő előrehaladtával folyamatosan nőtt a halottak száma. Először kettőről, aztán már többről is lehetett hallani. A csütörtök esti hivatalos adatok szerint 35-en voltak a hajón, amikor a tragédia megtörtént, 33 dél-koreai turista és a személyzet, két magyar férfi. Heten élték túl a balesetet, hét holttestet találtak, 21 embert még most is keresnek. Ahogy azonban azt a Barracuda Katasztrófaelhárító és Speciális Mentő Országos Egyesület elnöke elmondta, nagyon kicsi az esélye annak, hogy a balesetet közülük bárki is túlélte.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A hajón minden bizonnyal volt megfelelő számú mentőmellény, csakhogy az egész pillanatok alatt történt. Mindössze hét másodperc alatt.

Ennyi idő alatt pedig nemhogy elővenni, felvenni sem lehet a mentőmellényt, amelyet egy ilyen úton nem szoktak hordani az utasok.

Azoknak, akiket kimentettek, óriási szerencséjük volt.

Hatan közülük ráadásul már a kórházat is elhagyhatták, csütörtök délutánra már csak egy túlélő maradt kórházban.

Miután a két hajó, a Hableány és a Viking összeütközött, a környéken lévő összes hajó odasietett. Köztük Raub Emőke, annak a hajónak a kapitánya, amely kétfős legénységével két embert is kimentett.

Raub Emőke Forrás: Origo

És persze a helyszínre érkezett minden szerv: a rendőrök, a katasztrófavédők, a mentősök, de nem sokkal a baleset után már a helyszínen volt Pintér Sándor belügyminiszter, és a terrorelhárítás parancsnoka, Hajdú János is.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az embereket sokkolta, ami történt. Rengetegen mentek le a Duna-partra és dobtak virágot a Dunába, vagy tették ugyanezt a Margit hídról.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Orbán Viktor kormányfő levélben fejezte ki együttérzését Lee Nak-yeon dél-koreai miniszterelnöknek és népének a baleset után,

nem sokkal később a miniszterelnök telefonon beszélt Mun Dzse In dél-koreai elnökkel.

– ezt már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter írta közleményében. Ő fogadja majd holnap a koreai külügyminisztert.

Az áldozatok családtagjai már úton vannak Dél-Koreából. Az utazást szervező Very Good Tour nevű koreai cég arról számolt be, hogy a hajószerencsétlenségben meghalt turisták családtagjai ottani idő szerint csütörtök este elindultak Budapestre. Először azt mondták, hogy összesen 16 családtagot hoznak Magyarországra, később viszont már 38 hozzátartozóról beszéltek.

Fotó: Polyák Atiila - Origo

Magát az elsüllyedt hajót szonárral találták meg, később pedig a helyét bójákkal jelölték. Erre a helyre egy darushajó is érkezett. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy hogyan és honnan emelik ki a hajót, ez elsősorban attól függ, hogy a hajó milyen állapotban van. Mivel a Viking egy nagy lyukat üthetett a Hableányra, amelyen keresztül több ezer liter víz ömölhetett be – pont ezért süllyedt el mindössze hét másodperc alatt –, elképzelhető, hogy több darabra tört. Ez tovább nehezítheti a kiemelést. Hét óra előtt kevéssel egy újabb darut vittek ki, egy, a korábbinál sokkal nagyobbat.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezután nem sokkal a búvárok is lemerültek.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az elsüllyedt Hableány nem új hajó, hetven éve gyártották a Szovjetunióban. A svájci cégnek, amelyé a másik hajó, a Viking, kevesebb mint két hónap alatt ez már a második balesete. A Viking Idun április elsején ütközött neki egy olajszállító tankernek, miközben Antwerpenből Gentbe hajóztak. Az akkor megsérült hajót Budapestre hozták, most is itt van.

Az ügyben büntetőeljárást indítottak. Ahogy azt a rendőrök és a katasztrófavédők mai közös sajtótájékoztatójukon elmondták, három feladatuk van: megtalálni a 21 eltűnt embert, kideríteni, hogy ki és miben hibázott, illetve kiemelni a Hableányt a Dunából. Miután szonárral megtalálták, bójákkal jelölték meg a helyét, azután a búvárok is lemerültek késő délután, kora este. Ha a roncsban találnak áldozatokat, akkor előbb a holttesteket hozzák fel a protokoll szerint.

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság szakembereinek tapasztalatai szerint elhúzódó kutatás várható a szerdai dunai hajóbaleset után - közölte a rendőrség csütörtök délután a honlapján. A keresést nehezíti a magas, továbbra is emelkedő vízállás, a folyó nagyon erős sodrása, és rosszak a látási viszonyok - írták. A közlemény szerint minél alacsonyabb a vízhőmérséklet, annál gyorsabban hűl ki az emberi test, és annál később kerül a víz felszínére. A kutatás szempontjából az is meghatározó, hogy a bajba jutott ember hol esett a folyóba: amennyiben a sodorvonalban került a vízbe, akkor rövid idő alatt nagy távolságot tehet meg. Azok, akik a süllyedéskor a hajótestben rekedtek vagy az alá szorultak, csak annak kiemelését követően kerülhetnek elő.

Csütörtök esti kép a helyszínről Fotó: Polyák Attila - Origo

A kutatásban közreműködők a 9-11 kilométer/órás sebességgel áramló vízben és a Duna teljes Lánchíd alatti magyar partszakaszain továbbra is mindent megtesznek az eltűnt emberek felkutatása érdekében - írták.

"A hatóságok felháborodással vegyes mélységes szomorúsággal tapasztalják, hogy miközben munkatársaik esetenként saját életük kockáztatásával is az eltűntek felkutatásán fáradoznak, addig egyes, magukat szakembernek nevezők megkérdőjelezik reagáló képességüket, elhivatottságukat, hozzáértésüket" - olvasható a közleményben.