Hajóbaleset: szinte biztosan meghaltak azok, akiket nem azonnal tudtak kimenteni

duna hajó baleset, hableány, 2019.05.30. hajóroncs, búvár, keresés
Vágólapra másolva!
Nagyon kicsi az esélye annak, hogy életben van bárki is abból a 21 emberből, akiket nem sikerült tegnap este kimenteni az után, hogy a hajójuk a Dunán, a Parlamentnél egy másik hajóval ütközött, és ők a vízbe estek – tudtuk meg egy szakembertől, akinek kollégái részt vettek az esti mentésben. A hajón, amely később el is süllyedt, 35-en voltak, 33 dél-koreai turista és a kétfős személyzet. Hét ember holttestét már megtalálták korábban, de túlélők is vannak, heten, őket azonnal kórházba vitték. Nekik nagyon nagy szerencséjük volt.
Vágólapra másolva!

Áradó Dunáról beszélünk, 15 fokos a víz, amelynek nagyon erős a sodrása, ezeket figyelembe véve nagyon kevés az esélye, hogy bárki is túlélte a balesetet. Egy 15 fokos vízben, ahol sokkal gyorsabban zajlik le a hőveszteség, sokkal hamarabb kihűl, aki beleesik – mondja Szűcs Gábor, a Barracuda Katasztrófaelhárító és Speciális Mentő Országos Egyesület elnöke. Ennek ellenére a keresés még tart.

Fotó: Medgyesi Milán - Origo

Az egyesület és társszervezeteinek több embere is kint volt éjszaka, és segített a mentésben. Ők egy kisebb hajóval mentek, és már tízkor, vagyis alig fél órával a baleset után kiértek, és egészen hajnalig ott is maradtak.

Az, hogy a mentés meddig tarthat, nehéz megmondani – mondja Szűcs. Ha vannak áldozatok, nagy valószínűséggel nem a Duna budapesti szakaszán vannak, vagyis, ahol a baleset történt. Pont a Duna erős sodrása miatt, már elsodorhatta őket a víz, akár több kilométerre is.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A mentésben búvárok is részt vesznek, de nekik nem az emberek mentésében, hanem a hajó kiemelésében lesz nagyobb szerepük.

A hajó kiemelése nagyszabású dolog lesz. Több forgatókönyv is van, hogy hogyan emelhetik ki az elsüllyedt hajót: az egyik, hogy a partról, egy nagy daruval, a másik, hogy a vízből, szintén daruval – teszi hozzá a szakember.