Belvízvédelmi készültség van a Dél-Alföldön

szeptemberi esőzések, Homokzsákokat pakolnak az emberek a Hatvanhoz közeli Heréden, ahol a folyamatos esőzések miatt harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el
Vágólapra másolva!
A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság közlése szerint hét szakaszon kellett belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a rengeteg csapadék miatt. 
Vágólapra másolva!

Májusban az igazgatóság működési területén több mint 121 milliméter csapadék hullott, ami 65,3 milliméterrel haladja meg a sokévi átlagot.

Közlésük szerint elsőfokú a belvízvédelmi készültség a holt-sebes-körösi, a mezőberényi és a dögös-kákafoki, másodfokú pedig a gyomai, a Kettős-Körös jobb parti, a hosszúfoki és az Élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszon.

A belvízmentesítés érdekében több közbenső átemelő - nagyobbrészt automata telep - üzemel.

A térség folyóin árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek gravitációs levezetési lehetősége, ezért az érkező vizeket szivattyúk emelik a folyókba.

Ahol szükséges a folyamatos üzem, ott a védekezés másodfokú készültség keretében történik.

A kép illusztráció Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Szerda délután és este több helyen, rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullott.

Dévaványa térségében - nem hivatalos mérőállomáson - 80 milliméter feletti csapadékot is mértek.

Éjszaka Dévaványa belterületének mentesítése érdekében el kellett indítani a folyáséri szivattyútelepet, Telekgerendáson pedig provizórium, azaz mobilszivattyú telepítése vált szükségessé.

Jelenleg 24 szivattyútelep (ebből négy folyamatosan) üzemel az igazgatóság területén. A kézi vezérlésű szivattyútelepek közül három folyamatosan működik.

Május 29-én az átemelt víz mennyisége 1 255 ezer köbméter volt. Április 30. óta 12 821 ezer köbméter vizet emeltek át.