Dömötör: 13 évvel a szemkilövetés után Gyurcsány az úr a baloldalon

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. május 27. Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. május 27-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Nem ön tüntetett a röszkei határzárnál? Nem az önök kormánya idején engedték be az orosz titkosszolgálatokat a magyar szolgálatokhoz? – tette fel a kérdéseket Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség politikai államtitkára Gyurcsány Ferencnek. Hozzátette: bebizonyosodott, hogy tizenhárom évvel a „szemkilövetés és az őszödi beszéd után” az a Gyurcsány Ferenc az úr a baloldal házában, aki majdnem szakadékba lökte az országot.
Vágólapra másolva!

Át kell tekinteni, melyek azok az ügyek, amelyek közös uniós kezelése valamennyi nemzetállamot erősít – mondta Gyurcsány Ferenc (DK) napirend előtt. Szerinte Európa határait közösen kell védeni. Az energiauniót részletezve kifejtette: erősebb tárgyalási pozíciót jelentene az oroszokkal szemben, ha az olajról és a gázról közösen tárgyalna Európa. Egyes nagyvállalatok ereje is nagyobb, mint néhány tagállamé.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában feltette a kérdést Gyurcsány Ferencnek: nem ön tüntetett a röszkei határzárnál? Nem az önök kormánya idején engedték be az orosz titkosszolgálatokat a magyar szolgálatokhoz? Hozzátette:

bebizonyosodott, hogy tizenhárom évvel a „szemkilövetés és az őszödi beszéd után” az a Gyurcsány Ferenc az úr a baloldal házában, aki majdnem szakadékba lökte az országot.

Szerinte a magyarok nem akarnak „turbósított brüsszeli demokráciát”. Rámutatott: ha a baloldali csúcsjelölt, Frans Timmermans programja érvényesülne, és egységes, 18 százalékos lenne a társasági adó, az Magyarországon csaknem duplázódást jelentene, amely elvenné a forrásokat a béremeléstől.

Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője lett a baloldal régi-új vezére Forrás: MTI/Illyés Tibor

KDNP: Az EP-választás történelmi esély Magyarország és Európa számára

Juhász Hajnalka (KDNP) arról beszélt, hogy a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választás történelmi esélyt jelent Magyarország és Európa számára, Európa lehetőséget kapott, hogy visszataláljon a gyökereihez, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hatékony választ adjon a migrációs kihívásra.

Erős identitás nélkül nincs biztonságos jelen, sem biztonságos jövő Európa számára

– vélekedett.

A képviselő köszönetet mondott azoknak a választópolgároknak, akik megértették a magyar kormány üzenetét. A magyar kormány a világban elsőként vállalta fel, hogy „az üldözött keresztények hangja legyen” – fogalmazott. Hozzátette: Európa keresztény kultúrájának megőrzéséért küzdünk.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár válaszában közölte: az EP-választás elsöprő siker a magyar kereszténydemokrata pártoknak, továbbá egész Magyarország sikere. Az eredmény erős felhatalmazást jelent, hogy folytassák Brüsszelben a nemzeti érdekek érvényesítését, a migráció elleni küzdelmet és a keresztény kultúra védelmezését – mondta.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára Jakab Péter jobbikos képviselőnek válaszolt. Jakab szerint a Jobbik számára már az is nagy eredmény, hogy létezik. Orbán Balázs közölte:

Magyarország erős, mert a magyar választópolgárok akarata egységes.

Az eredmény komoly képviseletet jelent Magyarországnak, fontos szerepet tölthetnek be az Európai Parlamentben az ország méretéhez képest – fogalmazott. Megjegyezte: az ellenzék aggódik a Fidesz nagy támogatottsága miatt, holott még egy viccpárt is megelőzi a Jobbikot.