Teljesen újjászülethet a Keleti pályaudvar

2019.05.25. 08:42

Hétvégén ugyan befejeződik a Keleti pályaudvar karbantartása, a rekonstrukció azonban csak most kezdődhet. A tervek szerint a jelenlegi belföldi pénztárak előtti terület átépítésével egy új utascentrumot hoznának létre, ahol a menetjegyváltás mellett az utazással kapcsolatos ügyeket is intézhetjük.

Hétvégén befejeződik a kéthetes karbantartás a Keletiben, így hétfőn hajnalban újraindulhat a menetrend szerinti vonatközlekedés – írja a Magyar Nemzet. Az elmúlt két hétben többek között újraaszfaltozták az utasperonokat, új, modern, LED-es utastájékoztató kijelzőfalat telepítettek, lebontották a használaton kívüli egykori büféket, pavilonokat.

A pályaudvar teljes hálózatán javították a vasúti pályát, és elvégezték a szükséges beavatkozásokat a felsővezetéki hálózaton isForrás: MTI/Máthé Zoltán

A lapnak Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy a pályaudvar teljes hálózatán javították a vasúti pályát, és elvégezték a szükséges beavatkozásokat a felsővezetéki hálózaton.

Új utascentrumot terveznek

Bár a karbantartás most véget ér a Keleti pályaudvaron, a rekonstrukció azonban csak most kezdődik. A tervek szerint a pályaudvaron létrehoznak egy utascentrumot, így az utasoknak a jövőben nem kell a pályaudvaron a széttagolt értékesítési pontok között ingázniuk. Ehelyett egy helyen lesz lehetőség a menetjegyváltással és az utazással kapcsolatos ügyek intézésére.

Az utascentrum a peronszint alatt, a jelenlegi belföldi pénztárak és a pénztárak előtti terület teljes átépítésével valósulhat meg. Kilenc pénztári és két ügyfélszolgálati munkahely kaphat majd helyet, így a belföldi és a nemzetközi menetjegy-értékesítésen túl az információs és az ügyfélszolgálati iroda is itt működhet tovább.

Emellett helyet kap még itt egy szolgáltatásértékesítő iroda, ahol a csoportos utazásokkal kapcsolatos igényeket intézik majd, illetve elhelyeznek egy önkiszolgáló nemzetközi jegyvásárlási pontot is.

2020-ban indulhat az építkezés

Az utasok gyorsabb kiszolgálása érdekében ügyfélhívó fogja a megfelelő munkaállomáshoz irányítani a várakozó utasokat, és terv szerint

a jegyautomaták számát is növelni fogják a jelenlegi 14-ről 26-ra. Hogy az utasok kényelmesen meg tudják közelíteni a peronokat, mozgólépcső és lift is épül.

Az elnök elmondta, jelenleg az építési engedély beszerzéséhez szükséges tervezés zajlik, az ütemezés szerint október elején indulhat meg a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás, és 2020 tavaszán kezdődhet meg az utascentrum építése. A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával valósulhat meg.