Egy pap mellett mást is megölt korábban a táti plébános támadója

táti pap, támadás, P. László
A helyszínelők táti plébánia lépcsőjéről készült felvétele
Vágólapra másolva!
Huszonnégy évvel ezelőtt egy csoport megtámadta a törökbálinti Ferenc atyát. A jó szándékú pap segített rajtuk, mégis kegyetlenül végeztek vele. Tört döftek a torkába - írta meg a Bors. A gyilkosságot a többiekkel együtt az a P. László követte el, aki ugyanezzel a módszerrel támadta meg szombaton a táti papot. Emellett egy másik gyilkosságot is bevallott már korábban. Akkoriban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, 2015-ben viszont kiszabadult. 
Vágólapra másolva!

P. László saját maga sétált be a rendőrségre évekkel korábban azzal, hogy megölt valakit. Aztán egy másik gyilkosságot is bevallott. Elmondta, hogy 1995-ben társaival együtt késsel kereste fel a törökbálinti papot, akitől vizet kért és kapott is.

Amikor a pap elfordult, tőrrel meggyilkolták.

A pénzét és az autóját is magukkal vitték a társaival együtt. Próbaidőre engedték ki négy évvel ezelőtt.

Mihály atyát szemelte ki magának

P. László viszont nem tudott új életet kezdeni. A visszaeső gyilkos idén újabb áldozatot szemelt ki magának. Ugyanazzal a módszerrel akarta kirabolni a férfit, mint a törökbálinti katolikus papot.

Május 18-án szombaton 11.30 perckor a táti plébánoshoz csöngetett be.

Azt mondta, hogy gyónni szeretne. A pap meggyóntatta, aztán a férfi közölte, hogy éhes. A plébános adott neki 3 ezer forintot. László elment, egy órával később viszont visszatért, és újra becsengetett. Ezúttal nem várta meg, hogy beengedjék. A csukott, de nem zárt kapun bement az udvarra.

A helyszínelők táti plébánia lépcsőjéről készült felvétele Forrás: Police.hu

A férfi az épület teraszán, a bejárati ajtóban találkozott a pappal, akitől ennivalót kért. A pap kenyeret és kolbászt csomagolt neki. Ekkor a támadó azt mondta, nem akarja bántani, de neki pénz kell.

A karjánál fogva bevezette a papot a dolgozószobába, többször megismételte, hogy „nem akarja bántani", és neki pénz kell, illetve egyszer azt mondta, lehet, hogy megkötözi, ha nem engedelmeskedik neki.

A pap félelmében átadta a férfinak a zsebében lévő 30 ezer forintot, de ez nem volt neki elég. Amíg ő a dolgozóasztal fiókjait nézte át, a pap kiszaladt a szobából.

Az udvaron érte utol a férfi, aki a ruhájánál fogva megragadta a papot. Vissza akarta vinni a plébániára, de a plébános ellenállt.

A férfi a ház falához nyomta a papot, akinek az arcát és kezét is lehorzsolta a fal, de sikerült kifordulnia a férfi fogásából, és kiszaladnia az utcára.

Ahogy az Origo is megírta, végül a tátiak segítettek a plébánosnak, aki a sérülések miatt magánindítványt nem terjesztett elő. A férfit hamar elfogták.

Négy nappal a támadás után újra a bíróság előtt állt a támadó. Ezúttal zsarolás és aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértése miatt első fokon 6 év fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélték. Ez még nem jogerős.