Arab terroristavezérrel dedikáltatott az ENSZ különmegbízottja

Vágólapra másolva!
Jan Kubis volt szlovák külügyminiszter, aki jelenleg az ENSZ főtitkárának Libanonnal foglalkozó különmegbízottja, Twitteren dicsekedett azzal, hogy találkozott és hosszas megbeszélést folytatott a Hezbollah terrorszervezet második emberével, Naim Qassemmal – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A találkozó során Kubis még egy dedikált könyvet is kapott.
Vágólapra másolva!

Izrael külügyminisztériumának szóvivője, Emmanuel Nahshon sokkolónak nevezte Kubis találkozóját Naim Qassemmal. Szerinte külön sértő az Libanon és az egész régió számára, hogy egy terrorista által írott könyvvel dicsekedett az ENSZ szlovák különmegbízottja.

Kubis a hét elején osztotta meg a Twitter nevű közösségi oldalon, hogy találkozott a Hezbollah második emberével, és hosszas, nyitott megbeszélést folytattak egymással. A Hezbollah több országban, köztük az Európai Unióban is terrorszervezetként van számontartva.

Idén márciusban Amerikában, New Yorkban a bíróság elítélte a 34 éves Ali Kouranit, aki a Hezbollah nevében kívánt fegyveres támadást végrehajtani többek között a JFK Nemzetközi Repülőtéren. Kourani Libanonban született, de az Egyesült Államokban élt. Az Al Arabiya információi szerint több Hezbollah-kiképzőtáborban is részt vett.

Kourani letartóztatásának a napján az amerikai hatóságok egy másik férfit is őrizetbe vettek. Samer El Debeket Michiganben fogták el a hatóságok, a feltételezések szerint ő is a Hezbollah kötelékébe tartozik.

A terrorszervezet az Egyesült Arab Emírségekben is a címlapokra került idén májusban, amikor a Hezbollahhoz tartozó négy férfit ítéltek életfogytig tartó börtönre, amiért terrortámadást szerveztek az ország fontos szimbólumai ellen.

Emellett a The Arab Weekly arról is beszámolt, hogy a csoport aktívan tevékenykedik a gazdasági válság által sújtott Venezuelában is, ahol az iparminiszter, Tareck El Aissami ellen indult vizsgálat, mert a gyanú szerint szövetkezett a Hezbollahhal. A vád kitér arra is, hogy El Aissami és családja segített a Hezbollahnak Venezuelában megtelepedni, de emellett az ország drogbáróival is együttműködött.

A Hezbollah Európára is komoly veszélyt jelent, hiszen ez a terrorszervezet okolható a 2012-es bulgáriai robbantásért is, amelyben hatan meghaltak, és 32-en megsebesültek. Jan Kubis mégis büszke arra, hogy ennek a szervezetnek a második legfontosabb emberétől kap dedikált könyvet, amelyet minden bizonnyal elolvas, annak ellenére, hogy Naim Qassem és a Hezbollah az európai polgárokra is óriási veszélyt jelent.