Szakértők vizsgálják, felújítható-e a békéscsabai István-malom

Békéscsaba, tűz, István-malom
Vágólapra másolva!
Kormányzati segítségre számít Békéscsaba és térsége fideszes országgyűlési képviselője a leégett békéscsabai István-malom esetleges felújítása esetén. A Békés Megyei Kormányhivatal vezetője szakértői vizsgálatot kér annak megállapítására, hogy egyáltalán felújítható-e a leégett épület. A malom tulajdonosa az Origo helyszínen tartózkodó tudósítójának arról beszélt, ha rajta múlik, újra szép lesz az épület és kulturális funkciót kaphat.
Vágólapra másolva!

Herczeg Tamás, Békéscsaba és térsége fideszes országgyűlési képviselője szerdán rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte: felvette a kapcsolatot Takács Árpáddal, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezetőjével. A kormánymegbízott azt közölte vele,

szakértőcsoport létrehozását kezdeményezte Békéscsaba önkormányzatával közösen annak érdekében, hogy megállapítsák, mekkora kár keletkezett, illetve egyáltalán felújítható-e a kiégett hatszintes épület.

Ebben a bizottságban építészek, statikusok és műemlékvédelmi szakemberek is részt vesznek – ismertette a képviselő.

Forrás: Donka Ferenc

Herczeg Tamás arról is beszélt, hogy az ikonikus ipari műemlék magántulajdonban áll. A tulajdonosoktól megtudta, az ingatlannak van biztosítása, ám hogy mire terjed ki, arról nincsenek még pontos információi.

A város egyébként a több éve üresen álló épület közösségi hasznosítását tervezte a tulajdonosokkal együttműködve. Herczeg Tamás szerint az épület új funkciójának megteremtése már eleve milliárdos nagyságrendű költséget igényelt volna.

Az országgyűlési képviselő elmondta azt is, hogy a keddi tűz után többen felajánlották anyagi segítségüket, egy magánszemély például 150 ezer forintot.

Herczeg azt tervezi, hogy folyószámlát nyitnak a közösségi adományoknak.

Erre a számlára ő maga 200 ezer forintot tervez befizetni – közölte.

Herczeg Tamás végül azt is elárulta, a tűzeset miatt péntekre rendkívüli ülésre hívták össze a békéscsabai közgyűlést.

Hégely Sándor, az épület tulajdonosa az Origónak elárulta,

ha rajta múlik, az épület újra szép lesz és egy "gyönyörű kulturális funkciót fog kapni".

Ő is egyeztet a statikusokkal és építeszekkel arról, hogyan lehetne megmenteni és felújítani az épületet.