Orbán Viktor: Közös európai törekvéseinket támogatja, aki a felvidéki MKP-ra szavaz

2019.05.22. 15:19

A felvidéki magyarságot is szavazásra buzdította, és a Magyar Közösség Pártja (MKP) támogatását javasolta a szlovákiai magyaroknak Orbán Viktor, aki szerda délután a Karmelita kolostorban fogadta Menyhárt Józsefet, az MKP elnökét – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A Fidesz elnöke elmondta: Európa jövője nem játék, ezért buzdítom a felvidéki magyarságot is arra, hogy érett döntést hozva, minél többen menjenek el szavazni május 25-én, mert a mostani európai parlamenti választáson olyan fontos kérdések dőlnek el, amelyek alapjaiban határozzák meg a most felnövekvő és az utánuk következő generációk életét.

Míg Magyarországon május 26-án rendezik az európai parlamenti választást, Szlovákiában május 25-e, szombat a voksolás napja.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) elnökének találkozója Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. május 22-énForrás: MTI/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor azt mondta, hogy a Fidesz mindig egyértelműen fogalmazott,a Magyar Közösség Pártja a mi legszűkebb pártcsaládunkba tartozik. Közösek a gyökereink, közösek az értékeink, és ezért közösek a céljaink is. Együtt valljuk, hogy nyelvünket, kultúránkat, kereszténységünket és családjaink biztonságát olyan pilléreknek tartjuk, amelyekre nemcsak a mi Kárpát-medencei magyar jövőnket érdemes építeni, hanem Európáét, az Európai Unióét is – mondta a kormányfő.

Menyhárt József arról beszélt, a Magyar Közösség Pártjában úgy látják, hogy az elhúzódó válságjelenségek, illetve az ezekre adott rossz válaszok miatt

az Európai Unió maga is válságba jutott; politikailag megosztott, működésében esetleges, problémamegoldási képességében gyenge és haladási irányában bizonytalan.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) elnökeForrás: MTI/Szecsődi Balázs

Az Európai Uniónak vissza kell térnie eredeti küldetéséhez, és újra kell fogalmaznia magát néhány alapvető kérdésben – fogalmazott. Erős szövetség van kialakulóban.

Európában egyre többen vannak azok, akik ugyanúgy gondolkodnak, és ugyanazt akarják, mint mi. Nekünk most az a dolgunk, hogy a Kárpát-medencei magyar összefogás részeiként biztosítsuk azt az erőt, amellyel az európai parlamenti választás után jó irányba tudjuk fordítani Európa kormánylapátját. Ha május 25-én elegen leszünk a választóhelyiségekben, el fogjuk érni a céljainkat. Ha nem leszünk elegen, mások döntenek majd az életünkről, jövőnkről” – figyelmeztetett az MKP elnöke.