Januárban lép életbe a négygyermekes anyák szja-mentessége

szabad a vers Balogh Zoltán Novák Katalin Prőhle Gergely Szabad a vers sajtótájékozattó
Szabad a vers sajtótájékozattó
Vágólapra másolva!
Jövő januárban életbe lép a négy- vagy többgyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége - közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. 
Vágólapra másolva!

Novák Katalin azt mondta,

az szja-mentesség nem érinti a családi adókedvezmény intézményét,

az továbbra is igényelhető mindkét szülő részéről.

A személyi jövedelemadó megfizetése alól azok a nők mentesülnek életük végéig, akik már felneveltek vagy nevelnek négy vagy több gyereket, illetve azok is, akik január 1-je után vállalnak legalább négy gyermeket - tette hozzá az államtitkár.

Szabad a vers sajtótájékozattó Fotó: Hirling Bálint - Origo

Közölte:

a jövőre életbe lépő intézkedés jelenleg mintegy 40 ezer édesanyát érint.

Az államtitkár azt is hozzáétette, a közelgő európai uniós választások Európa - "a gyerekeink, unokáink" - jövőjéről is szólnak, arról, hogy "milyen válaszokat adunk" az Európát érintő kihívásokra. Mint mondta,

ma a legnagyobb kihívás a népesedési válság, "Európában most már a népesség növekedésének kizárólagos forrása a migráció és a bevándorlás".

A magyar kormány szerint azonban a demográfiai helyzet javítására nem megoldás a migráció támogatása, hiszen annak hosszú távon beláthatatlan következményei lehetnek a közösség, a kultúra szempontjából, a kormány ezért a magyar családok támogatását, segítését, a gyermekvállalási kedv növelését tűzte ki célul - hangoztatta.

- mondta Novák Katalin.

Az államtitkár kitért a július 1-jével elinduló hétpontos családvédelmi akciótervre, amelynek célja a fiatalok családalapításának segítése, az önálló élet feltételeinek megteremtése és a segítségnyújtás a már gyermeket nevelő családoknak.

A többi európai országgal összehasonlítva Magyarország családtámogatási rendszere bőkezű,

"büszkék lehetünk a meghozott intézkedésekre, és élen járunk" a GDP-arányos családtámogatásokban - hangoztatta Novák Katalin.

A sajtótájékoztatón bemutatták a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) gondozásában megjelent Európai családpolitikai kitekintő című kötetet.

Fűrész Tünde, a Kincs elnöke a kiadványt bemutatva elmondta, hogy 45 ország - 28 európai uniós és 17 nem EU-tag - családpolitikai intézkedéseit gyűjtötték össze öt nagyobb témakört érintve. A kiadványban helyet kapott az egyes országok demográfiai helyzete, a családpolitikai támogatások és a gyermekgondozási ellátások rendszere, de képet kaphatunk a gyermekek napközbeni ellátásának helyzetéről is.