Emberekre támadnak a varjak Budapesten

2019.05.22. 11:12

A Hitchcock-filmbe illő jelenet több gyalogossal is megtörtént a napokban, ahogy általában minden májusban előfordul. A szakemberek szerint nem kell súlyos sérülésektől tartani.

Legutóbb Újpalotán történt ilyen.

"Kezem lábam remeg. Most voltam a Fő térnél. A parkon keresztül mentem a boltba, mikor egy madár belekapaszkodott a hajamba, majd felszállt az oszlopra, és rövid időn belül kétszer újra a hajamba kapott. A túloldalról nézték az emberek a buszmegállóból. Nem akartam elhinni, mivel féltem, vissza már nem arra jöttem, hanem a Nyírpalota út túloldalán, amikor látom, egy fickó a feje felett csapdos a szatyorral és kiabál. Őt is betámadta. 2 madár volt, és olyan hangot adtak ki, mint a varjak. Még mindig remegek" - idézik egy 15. kerületben élő szavait egy másik kerület, Óbuda oldalán.  

Vetési varjú, az év madara 2009Forrás: Lóki Csaba/MME

Természetes jelenség

Városokban valóban a varjak szoktak emberekre támadni, és elsősorban a májusi fiókareptetéskor.

A szülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen és gyakran nem teljesen röpképes fiókáikat védelmezik. Hiperérzékeny párnál a viselkedést már az is kiválthatja, ha az ember néhány méterre megközelíti az egyébként nem is látható fióka rejtekhelyét"

 - magyarázzák az ornitológusok a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán, és azt is  hozzáteszik, hogy azért nem kell súlyos sérülésektől tartani.