Vágólapra másolva!
"Fáradok a kampányban, nem káptalan az agyam, ez ma a 4. interjúm" - ezzel indokolta meg egy lapinterjúban Vágó Gábor, az LMP listavezetője, hogy miért nem tudja pontosan, pártja miből finanszírozná az európai minimálbért. A politikus ugyanakkor ígéretet tett arra, "megnézi majd pontosan a programot". Hat nap van az európai parlamenti választásig, az ellenzék szemmel láthatóan ismét a magaslatokban van. 
Vágólapra másolva!

Egy újabb, egészen képtelen ellenzéki kampányolós történet született az európai parlamenti választás finisében. Jellemzően ebben az időszakban az érintett politikusok kívülről-belülről, álmukból felkeltve tudják pártjuk programját, ami egyben a sajátjuké is. Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője azonban dacolva mindenféle előzetes szabállyal, egy nagyinterjúban tette egyértelművé, hogy ő bizony nem így működik. Hat nappal az EP-választás előtt Vágónak az alábbiak szerint sikerült válaszolnia a hvg-nek arra a kérdésére, hogy pártja miből finanszírozná az európai minimálbért.

A "pontos képletre nem emlékező" LMP-s politikus tehát ígéretet tett arra, hogy az interjút követően pótolja a hiányosságot, de egy indoklás azért még belefért, hogy listavezetőként miért nem tudta fejből pártjának az egyik legfontosabb programpontját. Nem is akármilyenre sikeredett, egy mondaton belül legalább négy dolgot is felsorakoztatott annak érdekében, hogy megmutassa, teljesen rendben van, hogy fogalma sincs a programjának egyes elemeiről:

  • viszonylag hosszú,
  • de a fő programpontokat tudom,
  • fáradok a kampányban,
  • nem káptalan az agyam,
  • ez ma a negyedik interjúm.

Hogy mi számít hosszúnak, és mi nem, az relatív, mindenesetre az biztos, hogy az LMP EP-programja 12 oldal.

Vágó korábban azzal vetette magát észre a kampányban, hogy fényes nappal fiatal átlag választópolgárokkal sörözött. Legalábbis erről számolt be közösségi oldalán, csakhogy utóbb kiderült, a "spontán" sörivók között ott volt a Diákparlament egyik politikusa, és egy fiatal srác is, aki részt vett az LMP október 23-ai fáklyás felvonulásán.
Vágó Gábor, az LMP európai parlamenti listavezetője pártjának országgyűlési választási eredményváróján 2018 áprilisában Fotó: Mudra László - Origo

Nem ez az első ilyen eset a magyar ellenzék háza táján, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke szintén a hvg-nek nyilatkozva nem tudta felsorolni az általuk tavaly decemberben összeállított követeléseket. A Momentum ezeket a pontokat a decemberi tüntetések ideje alatt szerette volna beolvastatni a közmédiában.