Az öt évvel ezelőttinél is nagyobb győzelmet arathat a Fidesz–KDNP vasárnap

MN_SABLON
Vágólapra másolva!
Az öt évvel ezelőttinél is nagyobb győzelmet arathat a Fidesz–KDNP a vasárnapi európai parlamenti választáson - derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.
Vágólapra másolva!

A kutatás adatai szerint

a kormánypártok a szavazatok 54 százalékára számíthatnak, amellyel 13 mandátumhoz juthatnának

- írta a Magyar Nemzet.

A kutatás 32 százalékos részvételt jelez előre, a Fidesz–KDNP első helyezése nem kétséges, viszont a második helyre hárman is pályáznak. A Nézőpont elemzése szerint 10 százalékon áll az MSZP–Párbeszéd, a Jobbik és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) is.

A helyezési sorrendet az fogja eldönteni, hogy melyik párt tudja a legjobban mozgósítani szavazóit a voksolás napján. Az egyelőre nagyon valószínű, hogy ezek a pártok két-két mandátumot megszereznek a vasárnapi megmérettetésen.

A Fidesz-KDNP 13 képviselői helyet is szerezhet az Európai Parlamentben Forrás: Nézőpont Intézet

A Jobbik mintegy tíz százalékkal rosszabb eredményre számíthat, mint 2018. április 8-án.

A kutatás szerint jó esélye van a mandátumszerzésre a Momentumnak és az LMP-nek. Előbbi a szavazatok hat százalékára számíthat, míg utóbbi ötszázalékos eredményben reménykedhet, így mindketten egy-egy képviselőt küldhetnének az Európai Parlamentbe.

Mandátum nélkül a Kétfarkú Kutya párt és a Mi Hazánk

A Kétfarkú Kutya párt a voksok három százalékára, a Mi Hazánk pedig csupán a két százalékára számíthat vasárnap, így ezek a pártok nem számolhatnak mandátumszerzéssel a kutatások alapján.

A Nézőpont legutóbb áprilisban mérte a pártok támogatottságát, amikor a kormánypártok 57 százalékon álltak a biztos szavazó pártválasztók körében. A Jobbik azóta szintén rontott egy százalékpontot, az MSZP–Párbeszéd támogatottsága változatlan.

A kutatást a Nézőpont Intézet a Magyar Nemzet megbízásából készítette.