Az MSZP olyan kevés bért akar fizetni, amilyen keveset csak lehet

2019.05.20. 16:55

Saját programpontjába zavarodott bele Tóth Bertalan, az MSZP elnöke egy választási vitában. A szocialista pártelnök arról beszélt, hogy szeretnék bevezetni a minimális bért, a minimális nyugdíjat, a minimális családi pótlékot. Vagyis azt mondta: a lehető legkevesebb bért szeretnék kifizetni.

A helyesírási hibák után ismét meggyűlt a baja a magyar nyelvvel az MSZP-nek. Tóth Bertalan, a szocialisták listavezetője egy vasárnap esti vitában azt találta mondani, hogy „a mi számunkra az is tétje az EP-választásnak, hogy meg tudjuk-e valósítani a szociális Európa programját: a minimális bér, a minimális nyugdíj, a minimális családi pótlék programját”. A Ripost coubján látható a felvétel:

Tóth minden bizonnyal minimálbérre gondolhatott, azonban a minimálbér és a minimális bér kifejezés nem ugyanazt jelenti. A minimálbér olyan napi, heti vagy havi munkabér, melyet a munkaadó köteles a munkavállaló számára hivatalosan, legálisan megfizetni munkaviszonya alatt. Azaz a minimálbér a legalacsonyabb államilag megkövetelt munkadíj, amelyet egy bejelentett munkavállaló kaphat. Ezzel szemben a minimális bér egyszerűen azt jelenti: olyan keveset fizet, amennyire keveset csak lehet.