Márki-Zay Péter névjegykártyákat mutogat, most éppen így próbálja bizonygatni, hogy fontos emberekkel találkozott

Vágólapra másolva!
„Mindenesetre így ránézésre én azt mondom, hogy ez 30-40 névjegykártya”–  jelentette Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester egy pakli névjegykártyával a kezében az Egyesült Államokból. Az ATV-nek korábban arról beszélt, hogy a hivatalos politikai funkció nélküli Kész Zoltánnal „nem olyan magasröptű emberrel találkoztak” amerikai útjuk során, mint a Donald Trumphoz látogató Orbán Viktor. Azt pedig azért kellett bevallania, mert kiderült, hogy nem az amerikai külügyminisztérium hívta meg. Elismerte, hogy amerikai magyarok szervezték az utazást.
Vágólapra másolva!

Tegnap új értelmet nyert a politikusi bizonygatás fogalma, ugyanis Hódmezővásárhely Washingtonba utazó polgármestere az átlag magyarázkodóktól teljesen eltérő módszerekkel próbálta meg alátámasztani igazát. Márki-Zay Péter egy szimpla fehér pólóban jelentkezett a hét eseményét összefoglaló Facebook-videójában, aminek jelentős részét annak szentelte, hogy bebizonyítsa, igenis hasznosan töltötte el az idejét az Egyesült Államokban. Sejtelmesen elárulta, hogy nagyon fontos emberekkel találkozott, ugyanakkor rögtön hozzátette, hogy azt sajnos nem árulhatja el, kikről is van szó.

„Említettem a Helsinki Bizottságot, ezenkívül kongresszusi képviselőkkel találkoztunk. El kell mondanom, van egy szabály. Gyakorlatilag ilyenkor úgy találkozunk partnereinkkel, hogy nem nyilatkozunk arról, ők mit mondtak, és nem nyilatkozunk a személyükről.”

A nagy titkolózást követően azért annyit elmondott, hogy összesen négy külügyminisztériumi szakértővel is sikerült összefutniuk Kész Zoltánnal. Akiknek persze nem mondta meg a nevét. (Korábban azt állította, azért nem nevez meg senkit, mert nem közszereplők...)

„Tehát például a külügyminisztérium, ahol két különböző tárgyaláson, hétfőn és kedden, összesen négy külügyminisztériumi szakértővel, akik a magyarországi ügyekkel foglalkoznak, találkoztunk.”

Ezután váratlanul a kamera látószögén kívül elkezdett matatni, ekkor már látszott, hogy valami nagy jelentőségű mutatványra készül. Így is lett, Márki-Zay ünnepélyesen jelentette be, hogy mutatni akar valamit.

„Próbálok önöknek mutatni valamit.”

Majd a semmiből előkapott egy pakli névjegykártyát, amit nagyjából 20-30 másodpercen keresztül mutogatott a kamerába, mintegy perdöntő bizonyítékként. A politikus még azt is kiemelte, hogy némelyiken az Egyesült Államok címere is szerepel.

„Először is, talán így, ha ezt a perspektívát mutatom. Ezek azok a névjegykártyák, amiket kaptunk. Most szándékosan mutatom önöknek, itt azért elég sok van, amelyiken az Egyesült Államok címere szerepel. Több tucat van. Igen.”

Az elővigyázatos politikust, úgy látszik, annyira köti a titoktartás, hogy olyan távolságból mutogatta a kártyákat, hogy természetesen egyetlen nevet sem lehet elolvasni. Az mindenesetre kiderült, hogy Márki-Zay számításai szerint 30-40 darab névjegykártyát gyűjtött össze nagyon fontos politikusoktól, szakértőktől.

„Talán nem árultam el senkinek a személyét. Mindenesetre így ránézésre én azt mondom, hogy 30-40 névjegykártya. Ennek igen nagy része kongresszusi jelölt, külügyi szakértők.”

Szavaiból az is kiderült, hogy nem mindenkitől kapott névjegykártyát, akitől szeretett volna. Ugyanis „két, nagyon jelentős, Magyarországon is ismert politikussal” nem jött össze a találkozó, így nem nyílt lehetősége a negyvenkettedik névjegy beszerzésére.

„Lett volna két olyan találkozás, ami nem jött össze, és érdekes módon valószínűleg nem miattunk nem jött össze. Bocsánat, valószínűleg nem a partner miatt nem jött össze. Tehát lett volna két, nagyon jelentős, Magyarországon is ismert politikus, akik csak az egyeztetésnek a véletlenje folytán végül is nem jött össze.”

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester névjegykártyákkal a kezében Forrás: Facebook

Vélhetően a politikus az ATV-nek adott korábbi nyilatkozatát próbálta meg korrigálni. Ahogy beszámoltunk róla, Márki-Zay elismerte, nem volt igaz, hogy az amerikai külügyminisztérium hívta meg őket Washingtonba Kész Zoltánnal. „Nem olyan magasröptű emberrel találkoztunk” mondta, és bevallotta, hogy Amerikában élő magyarok hívták őket a tengerentúlra.

Márki-Zay új keletű szerénysége dicséretre méltó. Akár azt is állíthatta volna, hogy a negyvenegyedik és a negyvenkettedik névjegy Trump elnöké és Pompeo külügyminiszteré lett volna, „csak az egyeztetések véletlenje folytán végül is nem jött össze”. Ez feltűnő mértéktartás. Bár, ki tudja: lehet, hogy ősszel arról fog beszélni, hogy már szervezi a Márki Zay Péter-Trump-Putyin-Kim Dzsongun-Kész Zoltán csúcstalálkozót, és az öt résztvevő közül ketten már el is fogadták a meghívást.