Ezekkel a programokkal várják a látogatókat a Honvédelmi napon

Haditechnikai bemutató a budaörsi reptéren
Budaörs, 2019. május 17. JAS-39 Gripen vadászrepülőgép a budaörsi reptéren rendezett honvédelmi napi haditechnikai bemutatón 2019. május 17-én. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A Honvédelem napja alkalmából látványos haditechnikai és légi bemutatót rendez a hétvégén a Magyar Honvédség. Aki a szombati programról lemaradt, vasárnap még pótolhat a budaörsi repülőtéren.
Vágólapra másolva!

Vasárnap is ugyanazzal a programmal várják a látogatókat, mint szombaton a Honvédelmi napon. Reggel 9.00 órakor kapunyitás, majd 10.00 órakor lesz a megnyitó és a légierő díszelgő áthúzása. Azután a különleges műveleti katonák bemutatója következik.

Különleges műveleti katonák bemutatója a honvédelmi napi haditechnikai bemutatón a budaörsi reptéren 2019. május 17-én Forrás: MTI/Mónus Márton

A katonák után a különböző harcászati repülőgépek, helikopterek is bemutatót tartanak. Az érdeklődök láthatják a H145M helikoptert és a Mi-17 helikoptert is, majd egy ejtőernyős bemutató következik. Sor kerül járőrkutyás, drónos és bombakereső kutyás bemutatóra robottal, és különleges Díszelgő Csoport bemutatójára is.

Délután 14.00 órától pedig könnyűzenei koncertek lesznek sztárfellépőkkel.

A nap folyamán a folyamatos gyerekprogramok és a Magyar Honvédség logisztikai, szárazföldi és légi eszközeinek kiállítása várja a látogatókat.

JAS-39 Gripen vadászrepülőgép a budaörsi reptéren rendezett honvédelmi napi haditechnikai bemutatón 2019. május 17-én Forrás: MTI/Mónus Márton

Eközben a Budai Várban holnap délután 13.00 órától is megemlékeznek Budavár visszafoglalásának 170. évfordulójára: a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség pirotechnikai látványelemekben gazdag, több száz katonát felvonultató csatabemutatóval a Kapisztrán téren.

Buda ostroma az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontja
volt, amely 1849. május 4-től május 21-ig tartott, és az ostromló magyar erők győzelmével
ért véget. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő nagysikerű produkció idén is az
Esztrád Színház jóvoltából kerül bemutatásra, a párbeszédes dramatizált csatabemutatót
Korcsmáros György rendező jegyzi.

Az előadást a Buzogány toronynál felvett Budavári betörés képei előzik meg, amelyet óriásikivetítőn tekinthetnek meg a látogatók.

A Dísz téren, a Honvéd-szobornál koszorúzást és megemlékezést tartanak, ahol beszédet mond Németh Balázs hadtörténész. Azután a Görgei-szobornál is lesz egy megemlékezés és koszorúzás. Ott Székely Tibor, hő. huszár ezredes, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke szólal fel.

Délután 16.00 órától pedig a Kapisztrán téren láthatnak az érdeklődők egy ostromjelenetet.