Jogerősen elítélték Czeglédy Csaba üzlettársát

Czeglédy Csaba
Szeged, 2018. március 5. Czeglédy Csaba (k) várakozik az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. A bíróság harminc napra elrendelte Czeglédy előzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselőt március 1-jén engedték ki a börtönből, miután képviselőjelölt lett, így megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság pénteken felfüggesztette, este ismét őrizetbe vették, az ügyészség pedig ismét indítványozta előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Jogerősen két év két hónap börtönre ítélte a Szegedi Törvényszék Czeglédy Csaba üzlettársát, aki a Czeglédy Csaba nevéhez köthető Human Operator Zrt. egyik alvállakozója volt - írta a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, hogy június utolsó hetére tűzheti ki a bíróság a büntetőper előkészítő ülését, amelyen jogerős ítéletet is hirdethetnek azokkal szemben, akik a nyomozás során beismerték a terhükre rótt bűncselekményeket, és elfogadják azt a büntetést. Czeglédy Csaba, azaz Gyurcsány ügyvédjének ügyében februárban emeltek vádat, 21 ember ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, és hamis magánokirat felhasználása miatt. A vád szerint több milliárd forint kárt okoztak.
Vágólapra másolva!

A Szegedi Törvényszék bűnsegédként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrány okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalásban mondta ki bűnösnek az elítéltet, aki egy makói iskolaszövetkezetet vezetett.

A férfi 2013-ban volt a szövetkezet névleges vezetője, amely közvetve a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó, Czeglédy Csabához köthető Human Operator Zrt. alvállalkozójaként működött.

Szeged, 2018. március 5. Czeglédy Csaba (k) várakozik az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A vádlott tevékenységével – a szervezet felépítését és irányítási rendjét nem ismerve – segítséget nyújtott ahhoz, hogy a részvénytársaság elkerülje 215 millió forint áfa és szja befizetését – számol be a cikk.

A vádlott és az ügyészség egyezséget kötött, amely során a vádlott bevallotta bűnösségét, és elfogadta a kiszabott büntetést, amely így egyből jogerőre is emelkedett.

Ahogy arról már korábban, több alkalommal az Origo is beszámolt, Czeglédy Csaba ügyében februárban emeltek vádat, 21 ember ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt.

A vád szerint Czeglédy Csaba a szombathelyi székhelyű társaság ügyvezetőjeként 2011-től kezdődően olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.

A vád szerint Czeglédy ezzel a tevékenységével több milliárd forint kárt okozott.

Czeglédy Csaba és Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely, Szigetváry Zsolt

Ahogy arról korábban szintén beszámoltunk, Czeglédy Csabát a Gyurcsány-párt európai parlamenti listára vette, a Nemzeti Választási Bizottság pedig fenntartotta mentelmi jogát, így a Szegedi Törvényszék megszüntette vele szemben az eljárást.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy június utolsó hetére tűzheti ki a bíróság a büntetőper előkészítő ülését, amelyen jogerős ítéletet is hirdethetnek azokkal szemben, akik a nyomozás során beismerték a terhükre rótt bűncselekményeket, és elfogadják azt a büntetést, amelyet a vádhatóság velük szemben indítványozott. A MN 10 ilyen vádlottról tud.