Negatív a rákszűrésem, mégis lehetek rákos?

Dr. Life, Méhnyakrák - te tudod, milyen szűréseken kell részt venned?
Vágólapra másolva!
Miközben Magyarországon az évente méhnyakrákkal diagnosztizált betegek száma többszöröse az európai átlagnak, hazánkban csupán minden második nő jár rendszeresen nőgyógyászati szűrésre. Most egy új teszt forradalmasíthatja a szűrést, és nők ezreinek életét mentheti meg. 
Vágólapra másolva!

A méhnyakrák a 4. vezető daganatos halálok a világban: évente mintegy 500 ezer ember haláláért felelős.

Csak Magyarországon 1300 új esetet diagnosztizálnak az orvosok, és körülbelül 500 nő hal meg a betegség miatt.

A méhnyakrák elsősorban a fiatal-középkorú nőket támadja, és az esetek döntő többségében a Humán papillomavírus (HPV) fertőzés okozza, ami sokszor hosszú ideig semmilyen tünetet nem mutat. Ezért is van különösen nagy jelentősége a korai diagnózisnak és a rendszeres szűrésnek.

A statisztikák szerint ma minden második rákos eset olyan nőnél fordul elő, aki jár szűrésre, és a rákos esetek harmadában – a rendkívül súlyos betegség ellenére – negatív citológiai eredményt kapott.

Több száz nő halálát okozza Magyarországon, sokan mégsem járnak rendszeres szűrésre (Illusztráció) Forrás: Thinkstock

A Neumann Diagnostics egy új tesztet fejlesztett ki a rákszűrésre. A cég 1998 óta Humán papillómavírus-diagnosztikával foglalkozó szakembereinek módszere minden eddiginél megbízhatóbb, kétlépcsős eljárás, amely a betegséget okozó HPV kimutatásán és egy speciális biomarker teszten alapul. Utóbbi

szinte 100 százalékos biztonsággal megállapítható a betegség kockázata, már a kezdeti stádiumban is megbízhatóan mutatja ki a kialakuló rákot, így elegendő egy kisebb műtét a gyógyításhoz.

A két tesztből álló méhnyakrák megelőzési módszer a rákmegelőző esetek több mint 85 százalékát és a rákos esetek gyakorlatilag 100 százalékát képes azonosítani.

„Az úgynevezett HPV DNS-tesztek legfontosabb előnye, hogy még a kóros sejtek megjelenése előtt kiderül, hordozza-e a páciens a HPV-t és ha igen, melyik típust" – magyarázta dr. Koiss Róbert, a Szent István Kórház szülész-nőgyógyásza, klinikai onkológus főorvosa.

Aki pedig fertőzött, annak a Neumann másik vizsgálata, egy biomarker teszt javasolt.

Az érzékenységük nagyon magas a HPV pozitív minták esetében" – tette hozzá az osztályvezető főorvos.