Gulyás Gergely: A családvédelmi akcióterv öt pontja lép hatályba július 1-jén

GULYÁS Gergely
Budapest, 2019. április 4. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. április 4-én. a MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Nagy sikernek nevezte Orbán Viktor és Donald Trump hétfői találkozóját Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője a Kormányinfón fontosnak nevezte, hogy a magyar kormányfő minden világhatalom vezetőjével tárgyalt az elmúlt időszakban, és így minden nagyhatalommal kiegyensúlyozottak a kapcsolataink. Szólt arról is, hogy a jövőben gazdaságvédelmi akciótervet készít a kormány, hogy továbbra is stabil és kiegyensúlyozott legyen a magyar növekedés.
Vágólapra másolva!

Az első negyedéves gazdasági növekedés 5,3 százalékos volt, ami az EU 28 tagállama közül a legjobb – mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy a nyugat-európai lassulással szemben hazánk gazdasága gyorsult. Mostanra kiderült, hogy nem feltétlenül áll szoros kapcsolatban a német gazdaság növekedésének a lassulása a magyar teljesítménnyel.

A kormány egy gazdaságvédelmi akciótervet fogad majd el, mivel világosan látszanak kockázatok a világgazdaságban

– tette hozzá. A fegyelmezett konzervatív költségvetési politika a mostani gazdaságpolitika záloga, ezért itt nem várható változás. A 2020-as költségvetést július 12-én fogadhatja el a parlament – mondta Gulyás.

Gulyás Gergely: Nagy siker volt az Orbán-Trump találkozó Forrás: MTI/Illyés Tibor

Diplomáciai nagyüzem

A Miniszterelnökség vezetője nagy sikernek nevezte Orbán Viktor és Donald Trump találkozóját. Fontosnak nevezte, hogy a kormányfő minden világhatalom vezetőjével tárgyalt az elmúlt időszakban, és így minden nagyhatalommal kiegyensúlyozottak a kapcsolataink.

Gulyás a kvótaperről azt mondta, hogy a kormány továbbra is elutasítja a migránsok szétosztását. Továbbra is ott tartunk, hogy a bizottság nem szankcionálja azon tagországokat, akik nem tartják be a schengeni egyezményt.

Indul a családvédelmi akcióterv

A családvédelmi akcióterv hét pontjából öt el fog indulni július 1-jén – jelentette be a miniszter.
Gulyás Gergely a Mediaworks letiltása kapcsán azt mondta, hogy nem támogatnak semmilyen cenzúrát, és mindig a véleménynyilvánítás és szólásszabadság pártján álltak. Meglepőnek tartják, hogy normális híreket közlő orgánumok esetében ilyen tiltás történik, reméli, a jövőben a szólásszabadság fog érvényesülni – mondta a Miniszterelnökség vezetője.

Nagyon nehéz az alkotmányos alapelveket érvényesíteni a határokon átívelő cégekkel szemben

– mondta a miniszter, aki szerint ez a lépés egy jogállami sérelem.

Idegenrendészeti őrizetben van Ahmed H.

A német köztelevízió nincs jobb állapotban, mint egy diktatúra televíziója

– mondta egy másik kérdésre Gulyás. Kifejtette, hogy a magyar családpolitikáról bemutatott film egy klasszikus balliberális propagandafilm, amiben olyan hazugságok hangzottak el, mint például, hogy csak keresztény családok kapnak támogatást. A német propaganda mindig jó volt – tette hozzá.

A terrorizmusért elítélt Ahmed H. továbbra is Magyarországon van idegenrendészeti őrizetben, mivel egyetlen ország sem akarja befogadni – mondta Gulyás egy másik kérdésre.

A Miniszterelnökség vezetője az ukrán nyelvtörvényről azt mondta, hogy minden eszközzel élnek a továbbiakban is, hogy blokkolják a NATO és Ukrajna közötti tárgyalásokat.

Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy a CEU egyik professzora Orbán Viktor halálát kívánta, azt mondta, hogy

Gulyás Gergely szerint a zuglói parkolási botrány jól mutatja, hogy kétségek merülnek fel Karácsony Gergely polgármesteri alkalmasságával kapcsolatban.

Gulyás: Kétségek merültek fel Karácsony alkalmasságával kapcsolatban Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Továbbra is kiáll a kormány a bebörtönzött székely fiatalok mellett

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a bebörtönzött székely fiatalok ügyét minden nemzetközi fórumon felvetik majd. A kormány szerint teljes mértékben ellentétes a jogállami normákkal, ami a két fiatal esetében történt.

A Miniszterelnökség vezetője kijelentette, hogy Európának a külpolitikai sokszínűségét meg kell őriznie, de persze vannak olyan esetek, amikor szükséges a közös fellépés.

Az amerikai elnök célja, hogy az ő szempontjukból negatív külkereskedelmi mérlegeket megváltoztassa, vagy legalább a hiányt csökkentse

– mondta egy másik kérdésre Gulyás. Az esetleges vámnövelés valóban negatívan érintheti a magyar autógyártást, de új piacokat is lehet találni – tette hozzá.