Akárcsak az MSZP-elnök, Gyurcsány kedvenc polgármestere is titkolózik kínai útjáról

Vágólapra másolva!
A XV. kerületi önkormányzat honlapján elérhető dokumentum szerint Németh Angéla, Rákospalota DK-közeli polgármestere önkormányzati ügyekből kifolyólag a kínai Haigangbe utazott tavaly novemberben. Mivel a látogatás több szempontból is érdekes lehet, ezért az utazás részleteiről érdeklődve az Origo közérdekű adatigénylést nyújtott be az önkormányzatnak. Hiába, hiszen egészen meredek hárítás, mellébeszélés és ködösítés lett a vége a dolognak, ami azt mutatja, valami nagyon nincs rendben Némethék kínai útja körül. Érdekes egybeesés, hogy a DK-közeli városvezetőhöz hasonlóan egy másik balliberális politikus, Tóth Bertalan MSZP-elnök is Kínába utazott, és ő is titkolózott az úttal kapcsolatban. 
Vágólapra másolva!

Ígérem, hogy mindent elkövetek azért, hogy a XV. kerületben élők – akár jobb-, akár baloldaliak – mindennapjai szebbek és jobbak legyenek” – ezt az ígéretet tette a DK-közeli Németh Angéla közösségi oldalán, miután tavaly októberben minimális különbséggel polgármesternek választották a XV. kerületben. A szép szavak ellenére nagyon úgy néz ki, hogy Hajdu László, korábbi DK-s rákospalotai városvezető bizalmát élvező politikus keze sokkal inkább maga és bizalmasai felé hajlik, mintsem a helyiek felé. Az elmúlt hét hónapban Németh ugyanis több olyan kezdeményezést támogatott, ami ezt a képet erősítette róla: igennel szavazott a saját kétmillió forintos jutalmára; ezenfelül további nyolcmillió forintos polgármesteri és alpolgármesteri jutalom lett betervezve a 2019-es költségvetésbe; valamint ötszáz millió forint lett elkülönítve pártfogójának, Lamperth Mónika jegyző kabinetének. Alig több mint hat hónap leforgása alatt már ez is meglehetősen masszív botránygyűjteménynek számít, azonban mind ez idáig nem esett szó rejtélyes, kínai utazásáról.

Rejtélyes kínai úton

Bevallom, nagyon jól éreztem magam, és lenyűgözött Kínának, illetve ennek a két nagy városnak a tisztasága. Tehát ott egy felesleges falevél nincs az úton, nemhogy szemét. Nem is dobálják el a szemetet az ott élők, vagy aki eldobálja, az elég kemény büntetésre számíthat. Úgyhogy én úgy gondolom, van mit tőlük tanulnunk” – gyakorolt némi önkritikát a DK-közeli polgármester a rákospalotai képviselő-testület tavaly novemberi ülésén, amikor „rövid protokolláris bejelentés”, „polgármesteri tájékoztató” keretében beszámolt kínai útjáról. A távol-keleti országban tett látogatásáról – a képviselő-testületi beszámolója mellett – az önkormányzat honlapjára feltöltöttek egy tájékoztató dokumentumot, amelynek tanúsága szerint

  • Németh Angéla tavaly november 15-e és november 21-e között a kínai Heebei tartomány Qinhuangdao város Haigang kerületébe utazott,
  • a látogatáson pedig önkormányzati ügyek kerültek szóba, egész pontosan a két városrész együttműködésének elmélyítése érdekében tárgyaltak egymással a felek.
Forrás: bpxv.hu

Bár Németh állítása szerint a „kínai állam költségén” valósult meg a találkozó, magyarázata közel sem tűnik logikusnak, hiszen egy olyan hivatalos munkamegbeszélésről volt szó, amelyen politikusok, kormánytisztviselők képviselték az önkormányzatot, önkormányzati érdekek miatt utaztak ki, és az útról számot is adtak az önkormányzatnak. Hogy

valami nem stimmel,

azt jól mutatja, hogy a DK-közeli városvezető a napokban leszedte a kínai útjáról készült és feltöltött képeket közösségi oldaláról. A fotókon az volt látható, amint a távol-keleti országban múlatta az időt élettársával, aki ráadásul nem is köthető az önkormányzathoz. Mivel Németh utazása körül meglehetősen sok volt a bizonytalanság, és felmerült annak a lehetősége, hogy (részben) közpénzből valósult meg a vizit, ezért az Origo közérdekű adatigénylést nyújtott be a XV. kerületi önkormányzathoz annak reményében, kiderül valami konkrét a titokzatos látogatás részleteiről. Azonban hiába próbálkoztunk, a vége egészen meredek hárítás, mellébeszélés és ködösítés lett Némethék részéről, ami azt mutatja, valami nagyon nincs rendben a kínai út körül.

Húzták az időt

Február közepe óta tart a huzavonánk a DK-közeli politikus vezette önkormányzattal, ekkor fordultunk először hozzájuk kérdéseinkkel – közérdekű adatigénylés formájában. Azt szerettük volna megtudni, hogy a városvezető megválasztása óta milyen külföldi kiküldetéseken vett részt; hova és pontosan mikor utazott; kik tartottak vele ezekre az utazásokra; valamint mennyi napidíjat vettek fel mindezért. A vonatkozó jogszabály előírása szerint, ha közpénzt érint a dolog, a kérdezett félnek kötelező válaszolnia, ellenkező esetben bűncselekményt követ el, így joggal reméltük, hogy okosabbak leszünk.

Csakhogy Németh Angéláék az időhúzást választották taktikának.

Két héttel későbbi, Lamperth Mónika által jegyzett válaszukban ugyanis a kérdések pontosítását kérték, annak ellenére, hogy azok teljesen érthetőek voltak. Eleget téve kérésüknek újból megküldtük, mi érdekel minket, amire – a jogszabály adta lehetőségükkel élve – tizenöt napos határidő-hosszabbítást kértek. Így máris március végén jártunk, és semmi előrelépés nem történt az ügyben. Április elején ilyen előzmények után nehézkesen megérkezett a válasz, amelyből az derült ki, hogy Németh Angéla polgármesterré választása óta egyedül az erdélyi Maroshévízen járt önkormányzati kiküldetésen, egy önkormányzati képviselő temetésének okán. A polgármesteri hivatal válaszában leszögezte továbbá, hogy mivel nem vezetnek külön nyilvántartást a külföldi utak delegációinak tagjairól, így azt nem is tudnák kiadni. Információnk szerint ez azonban úgy, ahogy van, nem igaz: képviselő-testületi üléseken többször is bebizonyosodott ennek ellenkezője.

Németh Angéla, a XV. kerület DK-közeli polgármestere nem szívesen beszél tavaly novemberi kínai útjáról Forrás: Origo

Mivel Kína, Haigang kerülete és a tisztaság egyáltalán nem került szóba a közérdekű adatigénylésünkre adott tájékoztatásukban, ezért újabb kört tettünk, ezúttal személyesen a városvezetőnél.

  1. 2018. november 15. és november 21. között valóban Kínában tartózkodott? Amennyiben igen, ez miért nem szerepelt a korábbi tájékoztatásban?
  2. Ezen utazás során az önkormányzat delegációjában kik vettek részt?
  3. Magyarországról Polgármester Asszonyt kik kísérték el az útra?
  4. Polgármester Asszony és az előzőekben felsoroltak hány forint napidíjat vettek fel az utazás alkalmából?
  5. Kérem mellékeljék a kiküldetésről az útijelentést!

Németh Angéla azonban egyetlenegy kérdésünkre sem volt hajlandó érdemben válaszolni, leveléből az derült ki, szerinte Lamperth Mónika kielégítően tájékoztatott minket korábbi válaszában a kínai útjával kapcsolatban.

Az MSZP elnöke is Kínába utazott, ő is titkolózik

Érdekes egybeesés, hogy Némethez hasonlóan egy másik balliberális politikus, Tóth Bertalan MSZP-elnök is Kínába utazott, és ő is titkolózott az úttal kapcsolatban. A Ripost szellőztette meg, hogy a szocialista politikus a szokásos közösségi fórumokon, de a párt felületein is mélyen hallgatott arról, hogy hivatalos útra a Kínai Népköztársaságba utazott. A lap értesülése szerint Tóth tárgyalni ment az ázsiai országba. Az európai uniós választási kampány finisében nem vetne jó fényt a magyar szocialisták elnökére, ha kiderülne, hogy titkos diplomáciai tárgyalásokat folytat a kínaiakkal – kommentálta a portál a történteket, hozzátéve, hogy ezt bárki kiforgathatná, úgy, hogy az évek óta súlyos identitászavarral küzdő, folyamatosan Brüsszel kegyeit kereső párt elnöke éppen mostanában ölelkezik össze a „testvéri Kínával”. Az Origo levélben kereste meg a szocialistákat, akik úgy válaszoltak, hogy abból semmi érdemleges nem derült ki. Így tehát továbbra sem lehet tudni, Tóth kikkel és miről tárgyalt titkos pekingi útján.