Lesz babaváró támogatás a brüsszeli kritika ellenére is

KIRÁLY Nóra; NOVÁK Katalin
Budapest, 2019. május 4. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár (b) és Király Nóra, a Ficsak alapítója (j) a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) zenés, anyák napi rendezvényén a Millenáris Parkban 2019. május 4-én. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A kormány tájékoztató kampányt indít a hétpontos családvédelmi akcióterv július elsején hatályba lépő négy elemének megismertetésére – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. A politikus leszögezte, hogy ha Brüsszel nem adná meg a támogatást, akkor előfordulhat, hogy a „tervezettnél kedvezőtlenebb formában” tudna elindulni a támogatás.
Vágólapra másolva!

Július elsején lép hatályba a hétpontos családvédelmi akcióterv négy eleme” – közölte hétfőn a Magyar Nemzettel Novák Katalin, hozzátéve, hogy

a kormány tájékoztató kampányt indít ezen lehetőségek megismertetésére.

Az államtitkár elmondta továbbá, hogy a támogatások részletei és az igénylés feltételei megtalálhatók a megújult Család.hu oldalon is. A politikus ismertette a lapnak a négy pontot:

  • legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes kölcsön formájában júliustól segíti a fiatalokat a babaváró támogatás, és
  • ugyancsak júliustól már használt ingatlan vásárlásához is felvehető a csokhoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsön;
  • a családok a jelzáloghitelek elengedésének lehetőségével is élhetnek július elsejétől. Ismert, a második gyerek születése esetén egymillió, a harmadiknál négymillió, minden további gyerek születésekor pedig egy-egymillió forintot írnak jóvá;
  • a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is igényelhető júliustól. A már három gyereket nevelő vagy harmadik gyereküket váró családok két és fél millió forintos támogatást kaphatnak legalább hétszemélyes új gépkocsi vásárlásához.
Budapest, 2019. május 4. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár (b) és Király Nóra, a Ficsak alapítója (j) a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) zenés, anyák napi rendezvényén a Millenáris Parkban 2019. május 4-én Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az államtitkár arra a felvetésre, hogy a brüsszeli kritikák miatt esetleg mégsem indul el a babaváró támogatás, azt válaszolta, ez nem fordulhat elő, de szeretnék megkapni az Európai Bizottság előzetes támogató véleményét is, amelyről február óta leveleznek a testülettel.

– fogalmazott. Mint ismert, Brüsszel belekötött a babaváró támogatásba, az Európai Bizottság uniós versenyjogi akadályokra hivatkozva csökkentené a projekt kezességvállalási szintjét. Miután a Magyar Nemzet ezt megszellőztette, a hazai balliberális média Brüsszel segítségére sietett, és fake newsokkal árasztották el felületeiket. Ezután az EB is közleményt adott ki a téma kapcsán, miszerint nem vizsgálódnak az ügyben, azonban a Magyar Nemzet hétfő reggeli cikkében bemutatta a magyar kormányzat és az uniós testület szakmai megbeszéléseinek részleteit, a bizottság kifogásait, amelyek igazolták a lap által korábban közölteket, és cáfolták az ellenzéki média állításait.

Kormányzati támogatás a vidéki élethez

Ehhez kapcsolódó hír, hogy a Magyar Közlönyben megjelent a falusi csok részleteit tartalmazó kormányrendelet. Ez a Magyar falu program része, célja, hogy többlettámogatást kínáljon azoknak a fiataloknak, akik falun akarnak családot alapítani, otthont teremteni. A települési körbe az olyan ötezer lélekszám alatti helységek tartoznak, amelyek népessége 2003 és 2018 között csökkent, továbbá azok, amelyek a leghátrányosabb helyzetű járásokban találhatók. Ez összesen 2486 település.