Itt vannak a jegyzőkönyvek: megtámadta Brüsszel a babaváró támogatást

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozta a magyar kormány azokat a jegyzőkönyveket, amelyek bizonyítják, hogy az Európai Bizottság (EB) megtámadta a babaváró támogatást. A dokumentumokból kristálytisztán kiderült, hogy a versenypolitikai főigazgatóság július elseje utáni eljárással fenyegette meg Magyarországot arra az esetre, ha a kormány nem teljesíti az általuk megszabott feltételeket. Sőt, még azt is kilátásba helyezte, hogy a büntetésekkel csődbe taszítja azokat a bankokat, amelyek részt vesznek a programban. Ezzel új szintre emelkedett a migránspárti és a bevándorlást ellenző erők küzdelme: Brüsszel nyíltan támad egy, a hagyományos családmodell védelmére irányuló tagállami intézkedést. Egyúttal egyértelműen bebizonyosodott, a Bizottság képviselői hazudtak, amikor letagadták a fenyegetést.
Vágólapra másolva!

Komoly konfliktus alakult ki a magyar kormány és az Európai Bizottság között, miután Brüsszel megtámadta a magyar kormány családvédelmi akciótervét. A dolognak azért van kiemelt súlya, mert

éppen a program legfontosabb pontjáról, a babaváró támogatásról van szó.

Ismert, Európa komoly demográfiai problémákkal küzd, amelyre az európai politika mindezidáig két választ tudott adni: más kultúrájú és vallású embertömegnek a kontinensre való importálásával, vagy a gyermekvállalási kedv erősítésével kell megoldani a problémát. A magyar kormány egyértelműen ez utóbbi mellett kötelezte el magát, és július elsejei időponttal meghirdette a családvédelmi akciótervet (egyes pontjait), aminek minden betűje azt a célt szolgálja, hogy a migránsok betelepítése helyett a magyar családok vállaljanak még több gyermeket. Nem sokan gondolták volna, hogy Brüsszel megtámadja ezt az intézkedést is, de megtörtént.

Hazudott az Európai Bizottság

A legjellemzőbb idézet az "Összefoglaló a Babaváró Támogatással kapcsolatos, az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága, valamint az EMMI, a PM és az ITM-TVI képviselői közötti, 2019. április 15-i szakértői szintű telefonos egyeztetésről" című, április 15-i összefoglalóban található: Szó szerint idézzük:

4. További lépések

A Bizottság jelezte, hogy jogbiztonságot adó hivatalos határozatot nem szeretne hozni a kérdésben (erre idő hiányában sincs mód július 1-jéig), de 80%-os kamattámogatás és kezesség (és a költségtérítések alátámasztása) esetén hajlandó lenne ún. Comfort lettert (megerősítő levelet) kiadni, amiben jelezné, hogy a rendelkezésére álló információk alapján úgy véli, hogy az intézkedés nem tartalmaz állami támogatást. A konstrukció július 1-jéig való átalakítása azonban kérdéses időzítési szempontból, mivel a 80%-os kezességvállalás miatt törvényi és kormányrendeleti szabályozást is módosítani kellene.

A Bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a határozatban mondaná ki, hogy az intézkedés nem minősül állami támogatásnak, akkor azt abból a szempontból is alaposan meg kellene vizsgálnia, hogy sért-e egyéb uniós szabályt (pl. a négy szabadság elvét). Comfort letter esetén ezt az aspektust nem vizsgálná, mivel az csak azt mondaná ki, hogy az intézkedés nem tartalmaz állami támogatást. A Bizottság azt is jelezte, hogy a Comfort Letter kiadását a Versenypolitikai Főigazgatóság magas beosztású vezetője írhatná alá, ami megnyugtató lehetne a bankok számára is.

A Bizottság kitérő választ adott arra kérdésre, hogy mit lépne, ha a magyar állam változtatások nélkül hatályba léptetné 2019. július 1-jével az intézkedést, de nem tartotta kizártnak, hogy hivatalból hivatalos vizsgálati eljárást indítson.

A Bizottság mindenesetre leszögezte, hogy esetleges érdekelti panasz esetén köteles lenne eljárni (ebben az esetben – ha az intézkedést a belső piaccal állami támogatásnak minősíti – el kell rendelnie a támogatás visszatérítését a bankok részéről). Ebben a vonatkozásban kiemelendő, hogy egy esetleges visszatéríttetést elrendelő határozat, tekintettel a visszatérítendő összegek nagyságrendjére és elkerülhetetlen voltára, akár bankszanálási eljárásokat és pénzügyi stabilitási problémákat is eredményezhet.

Azt nem tudjuk, hogy saját hatáskörben indítana-e a Bizottság eljárást, de a panaszkockázat jelentős, figyelemmel arra, hogy az állami támogatás lehetősége miatt a programban részt nem vevő piaci szereplők bármelyike jogosult panaszeljárás kezdeményezésére, és a Bankszövetség aktivitása miatt tisztában is vannak az állami támogatási aspektussal.

Vagyis,

a Bizottság egyértelműen kimondta, hogy bármilyen panasz esetén vizsgálatot indít, és olyan mértékű bírsággal fenyegetett, amely bankcsődökhöz vezethetne.

Nyilvánvaló tehát, hogy Brüsszel és az uniós elitet kritika nélkül kiszolgáló magyar ellenzéki sajtó hazudott, amikor letagadták, hogy a Bizottság megtámadta a babaváró támogatást.

Brüsszel nekirontott a magyar családvédelmi akciótervnek

A program lényege, hogy a magyar kormány legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes kölcsön formájában segíti azokat a fiatalokat, akik a családalapítást választják. Normális esetben nehezen lehetne kifogásolni egy ilyen intézkedést, azonban Brüsszelnek sikerült belekötnie. Először szombaton a Magyar Nemzet írt arról, hogy az Európai Bizottság uniós versenyjogi akadályokra hivatkozva csökkentené a projekt kezességvállalási szintjét. Miután a lap ezt megszellőztette, a hazai balliberális média még aznap Brüsszel segítségére sietett, minimális forráskritika nélkül harsogva: nem igaz, hogy az Európai Unió nekiment a magyar családvédelmi akciótervnek. Vasárnap "Az Európai Bizottság nem támadja a magyar családtámogatásokat" címmel adott ki közleményt a Bizottság, amiben többek között azt állították, hogy nem adtak ki semmilyen hivatalos állásfoglalást a programról, és vizsgálatot sem indítottak az ügyben.

Több kormánypárti politikus is reagált a támadásra. Hollik István kormányszóvivő vasárnapi sajtótájékoztatóján egyértelművé tette, hogy a bizottság az előzetes egyeztetések során kifogásolta a babaváró támogatást. A politikus előrevetítette, hogy a kormány birtokában vannak a testület versenyjogi kifogásait bizonyító jegyzőkönyvek, a Magyar Nemzet hétfő reggeli cikkében pedig leírta a magyar kormányzat és az uniós testület szakmai megbeszéléseinek részleteit, a bizottság kifogásait. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden a polgári napilapnak leszögezte, mindenképpen lesz babaváró támogatás, ha azonban Brüsszel tovább kekeckedik, akkor könnyen lehet, hogy a "tervezettnél kedvezőtlenebb formában".