Amerika-szakértő: Nem meglepő az Orbán-Trump találkozó

Vágólapra másolva!
Nem meglepő Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök hétfői találkozója, amely jól illeszkedik a magyar miniszterelnök utóbbi időben folytatott magas szintű megbeszéléseinek sorába - mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő az M1-nek. 
Vágólapra másolva!

Az Orbán-kormánnyal szembeni 2010-2016 közötti amerikai külpolitika abnormális volt - folytatta -, hiszen a viták ellenére Amerika és Magyarország szövetségesek. Megjegyezte: a NATO-ban

Magyarország mindig nagyon szolidáris partnere volt Amerikának Oroszországgal szemben.

Kiemelte: a mostani találkozó üzenete az, hogy

Magyarország és az Egyesült Államok elég sok kérdésben ugyanazon állásponton vannak,

többek között a migráció kezelésének és a nemzetállamok megerősítésének témájában is.

A Magyarország és Amerika közötti lehetséges kereskedelmi kapcsolatokról és befektetésekről a szakértő azt mondta, Európával kapcsolatban az amerikaiak általában attól tartanak, hogy a kínaiak "hátsó kapukon" keresztül megpróbálnak pozíciókat szerezni. Kelet-Közép-Európa nyitott lenne a kínai befektetésekre, de ez a régió egyelőre nem a legprominensebb helyett foglalja el a kínai kereskedelmi kapcsolatokat nézve - fűzte hozzá.

Magyarics Tamás hangsúlyozta: Amerika, Kína és Oroszország között geopolitikai kérdések dőlnek el, természetesen nem valószínű, hogy ennek Magyarország lenne a fő színtere, de az Egyesült Államok szeretné, ha szövetségesei ilyen szinten is az ő kívánságaikhoz igazodnának.