Szánalmas bukás lett az RTL Klub híradójának lejáratónak szánt riportjából

Vágólapra másolva!
A balliberális RTL Klub híradója megpróbált egy lejárató anyagot összetákolni a nemrégen létrejött V4NA nemzetközi hírügynökségről, azonban csupán saját magukat tudták csúnyán lejáratni. Sikerült ugyanis összekeverni a Budapest-Varsó és Budapest-Belgrád vasútvonalat, pedig meglehetősen távol van egymástól a lengyel és a szerb főváros. A fő kérdés: dilettantizmusból tévedtek, vagy tudatosan hazudtak? Ami biztos: az elmúlt hetekben az RTL híradója a teljes lakosságot tekintve rendszeresen kikap a TV2 hírműsorától, azaz, a Tényeket nézik többen.
Vágólapra másolva!

A balliberális RTL Klub vasárnapi híradójában egy lejárató anyagot próbáltak összeeszkábálni a nemrégen alakult V4NA nemzetközi hírügynökségről, azonban szánalmas kudarcba fulladt a tévé próbálkozása. Az összeállítás elején különféle címeket szemléztek a hírügynökség cikkeiből, és az hangzott el, hogy „jelentős előrelépés történt a Budapest-Belgrád gyorsvasút fejlesztése ügyében”. Azonban, ha megnézzük a híradóban bemutatott képet, akkor jól látszik, hogy nem a Budapest-Belgrád, hanem a Budapest-Varsó vasútvonalról van szó.

A pirossal aláhúzott részt sikerült Budapest-Belgrádnak fordítania az RTL Klub „szakértőinek” Forrás: Origo

Elsőre azt gondolhatjuk, az RTL Klub szánalmasan felsült, úgy tűnik, a televízióban nincsen olyan ember, aki különbséget tudna tenni Varsó és Belgrád között. Másodjára azonban felmerülhet az is, hogy szándékos hazugságról van szó: a Budapest-Varsó vasútvonal ugyanis nem szerepel az ellenzéki fake news média állandó célpontjai között, ellentétben a Budapest-Belgráddal. Vagyis tudatos „félrefordításról” is szó lehet.

A V4NA nemzetközi hírügynökség cikke egyébként arról szólt, hogy két év múlva kész lesz a Budapest—Pozsony—Brünn—Varsó nagy sebességű vasút megvalósíthatósági tanulmánya, miután az állami beruházó elbírálta a pályázatokat. A pálya végig új nyomvonalon, két vágányon,

óránként 250—350 kilométeres sebességet lehetővé téve épül majd ki,

új hídon halad át a Duna és az Odera fölött. A projekthez új vasúti kocsikat is beszereznek majd.

Az elmúlt hetekben egyébként – a teljes lakosságot figyelembe véve – döntő többségben az RTL híradója kikapott a TV2 Tényektől, azaz, a TV2 hírműsorát többen nézték.